Cildiye uzmanı Baykara’dan güneş uyarısı!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Diyarbakır’da bulunan Özel Bağlar Hastanesi’nde görevli cildiye Uzmanı Dr. Şule Nergiz Baykara, sıcak yaz aylarının başlamasıyla güneş ışıklarının zararlı ve etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
Tigris Haber - Yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde, belirli miktarda ve doğru zamanlarda alınan güneş ışığı vücutta kemik yapımı için gerekli olan D vitamini sentezini arttırır, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve psikolojiye olumlu etkisi vardır. Ancak güneş, iyi korunulmazsa derinin en büyük düşmanıdır.
Aşırı güneş ışığına maruz kalmanın olası sonuçları şunlardır:
■ Güneş yanıkları gelişebilir.
■ Deriniz normalden erken yaşlanabilir.
■ Cildinizde lekeler oluşabilir.
■ Güneş etkisi ile üst deri tabakası 2-4 kat kalınlaşır. Bunun sonucunda deride kuruma, sarı, opak ve mat bir görünüm meydana gelir.
■ İnce kırışıklık ve çizgilenmeler artar.
■ Deri kanserlerine zemin hazırlanır.
Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildimizin korunmaya ihtiyacı vardır. Hassas olan insan cildi güneşe karşı savunmasızdır. Bu sebeple bazı önlemler almalı ve cildimize gerekli özeni sağlamalıyız.
GÜNEŞTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
- Güneşin yeryüzüne en dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmamak en ucuz ve kolay korunma yöntemidir.
- Mevsime uygun giysiler giyilmeli. Hafif ve bol, güneş ışınlarının geçirgenliğini en aza indirgeyen giysiler tercih edilmelidir. Seyrek dokunmuş giysiler ile deriyi sıkıca saran ıslak kıyafetler iyi bir koruma sağlamaz.
- Geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
- Tüm bu önlemlerle beraber cildimizi korumak için en iyi yöntem güneş koruyucularıdır. Güneş koruyucuları güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce deriye eşit miktarda yedirilerek sürülmeli, terleme ve suya girme durumumda yenilenmelidir.
- Hassas ve ince bir cilt yapısına sahip olan bebek ve çocuklara daha fazla ilgi gösterilmeli.
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.