Çiftçiler, girdi maliyetini düşürdü
ÖZEL-Mehmet TÜRK
TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi kırsal mahallelerinde, kimyevi gübre yerine sulu hayvan gübresi kullanımına başladı. Doğal ve organik olan hayvan gübresi, girdi maliyetlerini düşürürken, verimi de yükseltecek olması, çiftçinin yüzünü güldürüyor.
Merkez Kayapınar İlçesine bağlı Cücük Mahallesi'nde yaşayan, pamuk ve mısır ekimi yapan çiftçilerden Yasin İskenderoğlu, girdi maliyetlerini düşürmenin yolunu buldu.
Her sezon yüzbinlerce lira vererek, tarlalarında çeşitli kimyevi gübre kullanan İskenderoğlu, bu yıl hem bedeva, hem de organik olan sulu hayvan gübresi kullanarak, hem gübreden, hem sulamadan, hem de işçilikten kazanıyor.
Askoç enerji firması, Diyarbakır Hayvansal Organize Sanayi Bölgesi'ndeki, büyük, küçükbaş hayvanlara hem de kanatlı hayvanlara ait sulu gübreyi tankerlerle taşıyarak, isteyen çiftçilere ücretsiz veriyor. Askoç firmasının bu hizmetinden ilk yararlanan çiftçilerden biri olan Yasin İskenderoğlu, gübreyi kullanmaya başladıktan sonra mısır ve pamuğun çok iyi yetiştiğini belirterek, "Diyarbakır Kayapınar ilçesi Cücük mahallesinde pamuk ve mısır ekimi yapıyoruz. Askoç enerji firması, sulu hayvan gübresini bize günde 4 tanker getiriyor. Suya karıştırıp, dinamo ve borular aracılığı ile hazırladığımız havuza boşaltıyoruz. Maşallah mısırlarımızı görüyorsunuz, çok iyi, çok güzel gelişiyor.
Bunu verdiğimiz zaman hem su tasarrufu, hem de gübre tasarufu yapmış oluyoruz. Her şekilde hayvan gübresi bizim için daha tasarruflu oluyor. Dinamo ile suya karıştırıp, pamuk, mısır ve soya fasulyesi tarlalarına veriyoruz. Günlük 4 tanker geliyor. Her tanker 24 ton kapasiteli. Bizim depomuz da zaten 25 ton kapasiteli.
Diger kimyevi gübrelerde azot, fosfor ve potasyum var. Ama bu hayvan gübresinde, azot, fosfor, potasyum, çinko ve bakır bütün elementler bulunuyor. Hayvan gübresini verdiğimiz zaman hiç bir şeye ihtiyaç duymuyoruz. Ama kimyevi gübre verdiğimiz zaman, aynı zamanda yapraklarda da beslememiz gerekiyor. Çinko ve bakır beslememiz gerekecek. Toplam, 1400 dönüm pamuk, 550 dönüm kadar da mısır tarlamız var" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.