CHP oyları ile tutuklanacaklar!

CHP oyları ile tutuklanacaklar!
Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıktı.

 

Meclis dokunulmazlıkları kaldırdı

Teklifin referandumsuz kabul edilmesi, CHP'li en az 20 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği anlamına geliyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, Meclis'te 376 'evet' oyuyla kabul edildi. Teklifin referandumsuz kabul edilmesi, CHP'li en az 20 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği anlamına geliyor. Son oylamada, 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser, 7 boş oy kullanıldı. 3 oy geçersiz sayıldı.

Değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzalamasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak, bu vekiller yargı önüne çıkacak.

En fazla dosya HDP'liler hakkında

Anayasa değişikliği 138 milletvekilini etkileyecek. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili. Hakkında fezleke bulunan bir isim ise bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka.

Bu 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise 667. Bunların 46'sı AK Parti, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

İlk maddeye 373, ikinci maddeye 374 'kabul' oyu

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk madde 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş, 3 geçersiz oyla kabul edilmişti. İkinci madde ise, 374 kabul, 136 ret, 4 çekimser, 11 boş, 1 geçersiz oyla kabul edildi.

Hangi suçlamalar var?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili iki gün önce yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı. Buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;

Terör Suçlarından: 216

Hakaret: 201

Yaralama: 11

Görev suçları: 38

Sahtecilik: 6

Tehdit: 18

Gizliliğin ihlali: 11

Suçu ve suçluyu övmek: 55

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119

Seçim kanununa muhalefet: 11

Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3

İftira: 13

Askerlikten soğutmak:2

Oylama öncesi 'laiklik' tartışması

Oylama öncesinde Meclis Başkanı ile CHP'liler arasında yaşanan laiklik tartışmasının ardından bazı CHP'liler "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları attı ve salondan ayrıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay bu milletvekillerinin oylamaya katılacağını açıkladı.

HDP'den 5 vekil katılmadı

Bugünkü oturuma HDP'den Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer dahil 5 vekil oturuma katılmadı.

Salı günü gerçekleşen TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Evet oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı. CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği bu oylama sonuçlarının tekrarlanması durumunda söz konusu teklifler ancak referandum ile değiştirilebilecek. 330'un altında bir sonuç teklifi düşürürken, 367'nin üstünde bir sonuç ise referanduma gerek kalmadan teklifi yasalaştıracak.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. Oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok  verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

İkinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

"Bu işten kaçış yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulundaki oylamasına ilişkin, ATV yayınında CHP'yi kastederek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bir taraftan diyorlar ki 'hodri meydan'. 'Hodri meydan' diyorsanız o zaman açın önünü, gitsin yargıya, hepsi yargılansın. Burada kaçmanın bir anlamı var mı, yok. Çünkü bugün yargılanmasan yarın zaten yargılanacaksın. Ne zaman? Milletvekilliği bittiği anda gene yargılanacak. Bu işten kaçış yok, şimdi yargılan, hiç olmazsa Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisinin başına dert olmayın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.