Çayın Yanında Bunları Yiyorsanız Demir Eksikliği Kapıda! İşte Bilmeniz Gerekenler!

Çayın Yanında Bunları Yiyorsanız Demir Eksikliği Kapıda! İşte Bilmeniz Gerekenler!
Demir eksikliği, günümüzde Dünya Sağlık Örgütü'nün en önemli sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Dünya nüfusunun %30'undan fazlası demir eksikliği kaynaklı kansızlık (anemi) ile mücadele ediyor.

TİGRİS HABER - Uzmanlara göre, demir eksikliğine karşı korunmak için çay ve kahve gibi içeceklerin yanında belirli yiyecekleri tüketmemek büyük önem taşıyor.

İngiltere merkezli eczacı ve beslenme terapisti Deborah Grayson, kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin yiyeceklerle birlikte çay veya kahve içmenin besin eksikliği riskini artırabileceğini belirtiyor. Çay ve kahvede bulunan polifenoller gibi kimyasallar, vücudun demir emilimini engelleyerek demir eksikliğine yol açabiliyor.

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Demir, oksijenin vücut genelinde taşınması, enerji üretimi ve bağışıklık sistemi sağlığı için hayati öneme sahip bir mineraldir. Yeterince demir alınmadığında, aşırı yorgunluk, saç dökülmesi ve sık sık hastalanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Grayson, özellikle adet gören kadınlarda anemi riskinin çok daha yüksek olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, biftek, rosto et, ıspanak, brokoli ve kara lahana gibi demir yönünden zengin yiyeceklerle çayın aynı anda tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Çay ve Kahve Demir Emilimini Engelleyebilir

Çay ve kahvede bulunan bazı kimyasallar, iltihaplanmaya karşı koruyucu olsalar da demir emilimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, demir açısından zengin bir öğün sırasında ya da hemen sonrasında çay veya kahve tüketmekten kaçınmak gerekiyor.

Demir eksikliğinden korunmak için yemeklerin yanında su, bitki çayları veya meyve suyu gibi içecekleri tercih etmek, vücudunuzun demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. Özellikle demir eksikliği risk grubundaysanız, beslenmenizde dikkatli olmanız önemlidir.

Demir eksikliği riskini en aza indirmek için çay ve kahveyi yemeklerden en az bir saat sonra tüketmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.