BÜTÜN DAĞLARDA YUVARLANDIM

BÜTÜN DAĞLARDA YUVARLANDIM
Mordem Sanatın düzenlediği SOLO FEST5 Festival kapsamında ‘Li Hemû Çîyayan Girgirîm’ (Bütün Dağlarda Yuvarlandım) performans oyunu Diyarbakır Sur içinde bulanan tarihi Deva Hamamında seyirciyle buluştu.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da uzun zamandır kültür sanat etkinlikleri yapan Mordem Sanat Merkezinin düzenlediği Solo Fest 5 Festival kapsamında yürüttüğü etkinlikte İranlı oyuncu Rizgar Xatir’in senaryosunu yazıp oynadığı;

butun-daglarda-yuvarlandim-4.jpg

‘Li Hemû Çîyayan Girgirîm’ (Bütün Dağlarda Yuvarlandım) performans oyunu Diyarbakır Sur içinde bulunan tarihi Deva Hamamında seyirciyle buluştu.

butun-daglarda-yuvarlandim-1.jpg

Performans oyununda; sınır kervanında yer alan bir atın başına gelen acıları ve yaşadığı zorluklar anlatılıyor. Atın dünyasına, yaşadıklarına, çektiği acılara ve korkulara; atın gözünden bakan oyun bir metafor olarak göndermeler yapılıyor. Performans oyununda izleyenlerin beğenisini kazandı.

butun-daglarda-yuvarlandim-2.jpg

Seyirci o anı oyuncuyla birlikte yaşadı

İranlı tiyatro sanatçı Rizgar Xatir oyun sonrası izleyicilerle oyun üzerine yaptığı sohbette; “Ben onlarca oyun yönettim ama ilk defa bir oyun yazdım.

butun-daglarda-yuvarlandim-5.jpg

Bu oyunu Deva Hamamına göre yazdım. Mekânın konseptine, mekânın otantiğine, akustiğine uygun olsun istedim. Oyunu izleyen seyirci sadece hissetmekle kalmasın aynı zamanda benimle birlikte o anı yaşasın istedim" dedi.

butun-daglarda-yuvarlandim-3.jpg

Bir tiyatronun başarılı olması için yalnızca oynamanın yetmeyeceğini belirten Xatir, "Gerçek tiyatro başarısı için oyuncunun tüm diliyle, vücuduyla, mimikleri ve jestleri ile izleyiciyi o anda yaşatması gerekir" ifadelerini kullandı.

butun-daglarda-yuvarlandim-6.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.