Bu haberleri unutmuştuk
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün etkili olan kar yağışı tarım alanlarını ve hayvancılığı vurdu. İlçeye bağlı Esendere beldesinde bir metreye yaklaşan kar nedeniyle bağ ve bahçeler kar altında kaldı. Binlerce dönümlük alan üzerine kurulu meyve ağaçları kırılırken, yılın mahsulü de dondu. Dağ ve yaylalarda bulunan binlerce koyun ve keçi mahsur kalırken, Ovaiçi (Basan) köyü ve mezralarında 50'ye yakın koyun telef oldu. İran sınırındaki köy ve yaylalarda mahsur kalan binlerce koyun, çobanlar ve köy komünlerinin 8 saatlik çalışması sonucu 40 kilometrelik yol yaya olarak kat edilerek kurtarıldı. Çalışma sırasında 120 koyun açlık ve soğuktan telef oldu. Halen Kamber köyü yaylasında, Yılmaz (Mori) köyüne ait bin 500 koyun ve keçinin mahsur kaldığı öğrenildi. Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü yaşanan felakette zarar uğrayan köylerde inceleme başlattı.
35 ton meyve kar altında kaldı
1979 yılından beri Avyan köyünde 20 dönümlük alanda bulunan 850 kök meyve bahçesinde çiftçilik yapan Bahattin Keremoğlu, "60 yaşındayım böyle bir felaket görmedim. Daha kışa iki ay kala kar bastırdı. Meyveleri toplayamadığımız için meyveler dallarında kaldı. Ağaçlar yaprak dökmediği için sulu kar ağaçları kırarken birçok ağacı da kökten kırdı. Bölgede gelişmeye başlayan meyvecilik büyük darbe aldı. Şu an yaklaşık 300 meyve ağacım zarar görürken, donan ve dökülen meyvelerden 35 ton kaybım var. Her yıl 100 tonun üzerinde meyve aldığım ve çevre illere de ticaret amacıyla yolladığım şeftali, elma, ceviz ne yazık ki kara kurban gitti. Yaşanan bu felaketten dolayı bölge affet bölgesi ilan edilmelidir" dedi. Kalan meyveleri kurtarmak için köylüler seferber olurken, ağaçlardaki kar temizleme çalışması da sürüyor.
120 koyun telef oldu
Esendere bölgesindeki Ovaiçi (Basan) köyünde ise ortalama 20 ile 50 yaşlarındaki onlarca ceviz ağacı kırılırken, meyve ağaçları da zarar gördü. Ani bastıran kar nedeniyle koyunlarına ulaşamayan köy sakinlerinden Vahap Aldemir, "Yağan karın geçici olduğunu düşünerek zamanında müdahale edemedik. Kar şiddetini arttırınca dağlara çıkarak dağılan, kurtların kaptığı ve dağlardan yuvarlanan koyunları toplamaya başladık. Koyunları köye getirinceye kadar 70 koyunumuz telef oldu. Kışa iki ay kalmasına rağmen değişen hava şartları nedeniyle saman, ot sıkıntısı çekmeye başladık. Kışın 100 gün için hazırlık yaparken, bu kışın bize 200 gün olarak döndüğünü gördük. Halen biçemediğimiz otlar karlar altında kaldı" dedi.
Kış hazırlığı yapamadan kar bastırdı
Karın aniden bastırmasıyla kış hazırlığı yapamadıklarını belirten Guli Keremoğlu ise "Yaşım 60, ama ben böyle bir şey görmedim. Kışlık meyveler ve meyvelerden kışlık için hazırlayacağımız kompostolar, sebzeler, yakacaklar hazırlayamadım. Bu felaketle karşılaştık. Kar yağışıyla beraber elektrik ve sular kesildi. Kurduğumuz sobalar için şimdiden odun kullanmaya başladık. Odunlarımız 4 aylık kışa göreydi" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.