Bu Besinler ile Sıcak Çarpmasından Korunun!
Sıcak Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
TİGRİS HABER - Hava sıcaklıklarının artması, özellikle yaşlıları, 5 yaş altı çocukları, hamileleri ve aşırı kilolu veya zayıf kişileri daha fazla etkiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, yaz mevsiminde gündelik alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özok, “Vücut serin tutularak su kaybı önlenmeli, öğle saatlerinde fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, mevsime uygun beslenmeye ve bol su içmeye özen gösterilmeli” diyor.
Sıcak çarpmasının yaygın belirtileri arasında terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve idrar koyulaşması yer alıyor. Daha ciddi durumlarda, cilt kuru, sıcak ve kırmızı hale gelir, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır, davranış bozukluğu ve bilinç bulanıklığı gelişebilir.
Öğle Saatlerinde Dışarı Çıkmaktan Kaçının
Dr. Eyyüp Kenan Özok, öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. “Dışarı çıkarken açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmeli. Sıcak altında ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Su başta olmak üzere yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca gölgede veya klimalı ortamlarda vakit geçirilmeli,” şeklinde konuşuyor. Ayrıca, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş koruyucu krem kullanılmalı ve şapkasız ve gözlüksüz dışarı çıkılmamalı.
Sıcak Havalarda Tüketilmesi Gereken Besinler
Dr. Eyyüp Kenan Özok, vitamin ve mineral açısından zengin, sıvı kaybını önleyen 11 gıdanın sıcak havalarda tüketilmesini öneriyor:
- Mısır
- Buzlu kahve
- Vişne
- Domates
- Ahududu
- Buzlu çay
- Yaban mersini
- Çilek
- Kabak
- Taze fasulye
- Karpuz ve kavun
Yaz mevsiminin en sevilen ve en çok serinleten meyvelerinden olan kavun ve karpuz, lif oranları düşük meyveler olup, glisemik indeksleri de düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 13-15 gram karbonhidrat bulunur. Diyabetli bireylerin ara öğünlerde 200 gramdan fazla kavun veya karpuz tüketmemeleri gerektiği unutulmamalıdır.
Bu besinleri tüketerek sıcak havalarda sağlığınızı koruyabilir ve ferahlayabilirsiniz. Unutmayın, yaz mevsiminde yeterli sıvı alımı ve uygun beslenme, sağlığınızı korumak için çok önemlidir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.