BTK'dan Instagram'a Erişim Engeli: 57 Milyon Kullanıcı Etkilendi!

BTK'dan Instagram'a Erişim Engeli: 57 Milyon Kullanıcı Etkilendi!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye'de 57 milyon kullanıcısı bulunan Instagram'a erişim engeli getirdi.

TİGRİS HABER - İletişim Başkanı Fahrettin Altun, X hesabından yaptığı açıklamada, "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" dedi.

HANİYE İLE İLGİLİ PAYLAŞIM ENGELLENMİŞTİ

31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagram'ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkati çekerek, "Ayrıca, Haniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" ifadelerine yer vermişti.

Erişim Engeli Kararı

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Instagram'a Türkiye'de erişim engeli getirildi. Kullanıcılar platforma erişim sağlamakta sorun yaşarken, uygulama da güncellenemiyor. BTK'nın internet sitesinde yapılan sorgulamada Instagram'a erişim engeli getirildiği doğrulandı. BTK, "Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle erişime kapatıldı" açıklamasını yaptı.

Katalog Suçlar Nedir?

Katalog suçlar, çocuğa karşı cinsel istismar, soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, intihara sevk etme ve Atatürk’e hakaret gibi suçları içerir.

Heniye ile İlgili Paylaşım Engellenmişti

31 Temmuz'da İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas lideri İsmail Heniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayınlamış ve Instagram'ın Heniye ile ilgili paylaşımları engellediğini belirtmişti. Altun, "Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" ifadelerini kullanmıştı.

Altun’un Mesajı

Altun, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Her fırsatta ve her platformda Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız. Filistin er ya da geç özgür olacaktır. İsrail ve destekçileri bunu engelleyemeyecektir" dedi.

Türkiye'deki kullanıcılar

Türkiye'de 57 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor. Instagram'ın kapatılması kararı, çok sayıda sosyal medya kullanıcısının tepkisine neden oldu. Hukukçu Yaman Akdeniz, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Instagram'a uygulanan sansür keyfidir, herhangi bir açıklaması veya gerekçesi de asla olamaz. Hiçbir hakim de böyle bir talebi onaylamamalıdır" dedi.

Instagram ne zaman açılır?

BTK'nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram'a erişim engeli kararı alındığı öğrenilirken erişim engelinin neden yapıldığına ve ne kadar süreceğinize ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Instagram'a erişelebilir mi?

Erişim engeli getirilen Instagram'a VPN ya da farklı sunucular üzerinden girmek mümkün

Kaynak:Ajanslar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.