Boya işçiliğinden boya markasına
Diyarbakırlı genç girişimci Salih Dilek’in kurduğu boya markası 5 yıl içinde ulusal marka haline gelmeyi hedefliyor. “Yerelden Evrensele” sloganı ile hareket ettiklerini belirten Dilek,”Yatırımımızın önemli payını Arge’ye ayırıyoruz. Kendimizi sürekli yeniliyoruz. Hedefimiz, ulusal çapta bilinen Diyarbakır patentli marka olmaktır” dedi.
Çocuk yaştan itibaren boya işçisi olarak çalışmaya başladı, önemli ulusal markaların temsilciliğini yaptı, çalışma hayatının 28. yılında kendi öz sermayesiyle ve devletten teşvik almadan kendi markasını yaratarak, boya fabrikası kurdu. Kurduğu fabrika ile şimdi koca bir bölgeye hitap ediyor, uzun vadedeki hedefi ulusal marka haline gelmek. Kendi deyimi ile Pazar sorunu yok, bayilik için talepler alıyor, şimdiden yıllık üretim ve kâr marjının üstüne çıkmaya başlamış. Aynı zamanda çok sayıda kişiye istihdam umudu oldu. Bu başarı hikayesinin kahramanı Diyarbakırlı genç girişimci Salih Dilek.
“Denetleme için kendimizi ihbar ettik’
1989 yılında çocuk yaşta iken boya işçisi olarak çalışmaya başladığını belirten Salih Dilek,2017 yılında boya fabrikası kurma fikrini hayata geçirdiklerini Ocak 2018’de resmen faaliyete başladıklarını söyledi.
Dilek,”1989 yılından beri bu sektörün içindeyiz. İşçilikten gelmeyiz. Bu kadar birikimin sonunda kendi markamızı hayata geçirmeye karar verdik. Hedefimiz önce ulusal, ardından da uluslar arası çapta tanınan bir marka olmaktır. İsteseydik devletten teşvik alabilirdik ama bunu yapmadık. Kendi sermayemizle fabrikamızı faaliyete geçirdik. 3 milyon TL bedelle bu tesisi kurduk. Dürüstlüğe ve kaliteye çok önem veriyoruz. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’na ihbarda bulunarak bizi denetlemelerini istedik, kendileri bile şaşırdı” dedi.
‘Pazar sorunumuz yok, kendimizi daima yeniliyoruz’
“Bayilik için çok talep var. Güneydoğu’da birçok alanda ilkiz” diyerek sözlerine devam eden Dilek, pazar sorunları bulunmadığını da dile getirdi. Dilek,”Pazar sorunumuz yok, çünkü bölgede iyi bir imajımız var. Yatırımımızın önemli bir bölümünü Arge çalışmalarına ayırıyoruz. Kendimizi daima yeniliyoruz, güncelliyoruz. Teknolojiye önem veriyoruz. Sektördeki gelişmelere ayak uyduruyoruz. Hedefimiz ilk 5 yılda ulusal marka olmaktır. Bu yüzden sloganımızı ” Yerelden Evrensele” olarak belirledik. Vella ismini niye kullandık?. Vella İngilizce kelime olup, iyileştirme anlamına geliyor. Biz diyoruz ki hayata pozitif ve iyi bakıyoruz, hem ekonomik hem istihdam anlamında kentimizin öz markası olarak iyi şeyler başaracağız. Belirlediğimiz kapasitenin üstüne çıkmaya başladık. Günlük 8 ton, aylık 182 ton üretimimiz var ve bu daha iyi olacak” ifadelerini kullandı.
38 yıllık kimya mühendisi iş başında
Fabrikada üretim, birçok ulusal ve dünya boya markalarında görev yapmış olan 38 yıllık kimya mühendisi Mehmet Salih Şirvanlıoğlu’nun kontrolünde yapılıyor. Diyarbakır’dan teklif aldığında ilk etapta biraz şaşırdığını ancak şimdi doğru karar verdiğini anladığını anlatan Şirvanlıoğlu,”Türkiye ve dünya çapında birçok boya markasında çalıştım. Diyarbakır için teklif gelince önce şaşırdım, sonra burada yapmam gereken hizmetler olduğuna düşünerek kabul ettim. 3 aydır buradayım, buradaki heyecanı ve insanların iyi niyetini görünce doğru karar verdiğimi anlıyorum” şeklinde konuştu.
‘Her türlü boya üretimini yapabiliyoruz’
Piyasadan çok olumlu tepkiler aldıklarının altını çizen Şirvanlıoğlu,burada hem kaliteli bir üretim hem de ciddi bir istihdam alanı olduğunu kaydetti. Şirvanlıoğlu,”Hepimiz yıllardır bu sektördeyiz ama bu işe yeni başlamış gibi şevkle çalışıyoruz. Diyarbakır’a bir değer kazandırıldı ve bunun hakkını vermek lazım. Hem siparişler hem de stok için üretim yapıyoruz. Kapasitemiz ihtiyaca cevap verebilmek için yeterlidir. Zamanla çok daha iyi olacağız. Her çeşit boya üretimini yapabiliyoruz. Bir ulusal üretim tesisinde ne varsa burada da fazlasıyla var. Daha 1 yılımız dolmadan çok iyi geri dönüşler alıyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.