Bölge 15 Şubat’ı kınadı

Bölge 15 Şubat’ı kınadı
Abdullah Öcalan’ın, Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle bölge illerinin çoğunda kepenkler açılmadı. Bazı il ve ilçelerde polis ve gruplar arasında çatışmalar yaşandı.

 

HABER MERKEZİ

DİYARBAKIR - BDP’nin, Abdullah Öcalan’ın yakalanıp, Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle yaptığı çağrı üzerine başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki il ve ilçelerin büyük bir kısmında kepenkler açılmadı. Diyarbakır’da kurulan “Halk kürsüsü” eylemi, binlerce kişinin yürüyüşü ile sona erdi. Yürüyüş sonrasında, polis ile bazı gruplar arasında çatışma yaşandı. Bölgedeki bazı il ve ilçelerde de olaylar çıktı.

DİYARBAKIR

Bazı grupların yaptığı çağrı üzerine bazı ilçelerde kepenkler açılmadı. Kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, bazı noktalara çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar yerleştirildi. Helikopterler de havadan çekim yaptı. Kentte, 13 Şubat’ta Batıkent Meydanı’nda başlayan “Halk kürsüsü” eylemi de, yapılan yürüyüşle birlikte sona erdi. Meydanda toplanan, aralarında BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ve BDP’li yöneticilerin de bulunduğu binlerce kişi, Bağlar Dörtyol’a doğru yürüyüşe geçti. Öcalan posterleri ile PKK flamalarının da taşındığı yürüyüşte, sık sık sloganlar atıldı. Bağlar Dörtyol’da sona eren yürüyüşün ardından kitleye hitaben konuşma yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, Kürt halkının yüzyıllarca Ortadoğu’da bir halk olarak sayılmadığını belirterek, “Bugün Kürt halkı mücadelesi ile duruşu ile Ortadoğu için aydınlık olmuş, Ortadoğu halkları için umut olmuştur. Kürt halkı, özgür bir yaşam için özgür Kürdistan için bu nedenle bir mücadele verdi, bedel verdi. Bu nedenle Kürt halkını karanlığa hapsetmeye çalışanlara 'aklınızı başınıza alın' diyorum. Öcalan'a yaklaşım Kürt halkına yaklaşımdır, Öcalan'a yaklaşım Ortadoğu halklarına yaklaşımdır" dedi.

“Halkımız her yerde ayakta”

Daha sonra konuşan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise, 15 Şubat gününün Kürt halkı için "kara" bir gün anlamına geldiğini söyledi. Öcalan'ın uluslararası bir komplo ile Türkiye'ye getirildiğini belirten Kışanak, şunları kaydetti:

"Bu şekilde halkımızın ulusal mücadelesini bitireceklerini zannettiler. Aradan 15 yıl geçti; halkımız her yerde ayakta. Komplo halkımızın mücadelesi sayesinde yerle bir olmuştur. Uluslararası komployu tertipleyenler şunu çok iyi bilsinler ki; Kürt halkı Ortadoğu'nun en kadim, en mazlum, en direngen halkıdır. Hiç bir komplo halkımızın mücadelesinin önünü kesemez. Sayın Öcalan'ın halkına olan bağlılığını çözüm konusunda ki iradesini özgürlük konusunda ki iddiasını bu komplo ile boşa çıkaracaklarını sandılar. Ama yanıldılar. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan 4 metrelik bir hücrede de olsa bu uluslararası komplo güçlerini boşa çıkarmıştır.”

“Kimse Kürt halkına imhayı dayatamaz”

Konuşması sık sık, alkış, zılgıt ve ıslıklar ile kesilen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu komplo ile Kürt halkını teslim almaya çalıştıklarını zannettiler. Ama bu gün İmralı sistemi yıkılmıştır yerle bir olmuştur. Sayın Öcalan da bir dünya modeli olmuştur. Dünyadaki bütün gerici güçler, katliamcılar yan yana geldiler, Suriye'yi yakıp yıktılar ama Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın yarattığı model Rojava'yı yarattı. Hiç kimse Kürt halkına imhayı dayatamaz. Milyonlarla alanlardayız. İşte buradayız. Kürt halkına öncülük eden yol gösteren, direniş ile öncülük eden Şeyh Said'i, Seyit Rıza'yı, Qazi Muhammedi, Mazlum Doğan'ı, Mele Mustafa Barzani'yi saygı ve minnetle anıyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan Kürt halkının Ulusal Lideri'dir. Kürt halkı için saman alevi gibidirler, gelip geçicidir dediler. Şimdi biz görüyoruz ki ve sizin direnişiniz sayesinde kanıtlandı ki, Kürt halkı özgürlüğünü kazanmadan mücadeleyi bırakmayacak. Sayın Öcalan sayısız defa AKP hükümetinin önüne çözüm önerileri koydu. Ancak her defasında bu hükümet kendi iktidarını kendi koltuğunu düşündüğü için halkın talebini halkın barış konusunda ki taleplerini görmezlikten geldi. Bir oyalama süreci izledi. buradan ilan ediyoruz. Oyalama sürecinin artık sonuna gelmiştir. Ya hakiki barış, ya da halkımızın görkemli direnişi olacaktır."

Polisle gruplar arasında olaylar çıktı

Eylem, yapılan konuşmaların ardından sona erdi. Kitle dağılmaya başlarken, bir grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine polis, gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Ara sokaklara dağılan grup da, polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Akşam saatlerine kadar süren olaylar, daha sonra sona erdi. Bu arada polis ekiplerinin "Ural" ismi verilen zırhlı araçları da kullandığı da görüldü.

VAN

Van’da, BDP İl Örgütü'nün çağrısı ile binlerce kişi, BDP il binası ile Tuşba ve İpekyolu ilçe binaları önünde bir araya geldi. Esnafın büyük bölümünün kepenk kapattığı kentte, sabahın erken saatlerinden itibaren 3 noktada toplanmaya başlayan binlerce kişinin önünü kesen çevik kuvvet polisi, valiliğin talimatını gerekçe göstererek, yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi. Gruptakilerin ısrarı ve geri adım atmaması üzerine polis barikatı kaldırıldı. Ara sokaklardan Van'ın en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi'nde kurulan "Halk Kürsüsü"ne gelen partililer, burada sloganlar eşliğinde Sebze Hali'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe BDP Van milletvekilleri Nazmi Gür, Aysel Tuğluk ve Özdal Üçer, BDP belediye eş başkan adayları, BDP PM Ramazan Yıldız, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da katıldı.

“Komplo Kürdistan'a yapıldı”

Yürüyüşün ardından konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, "PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında tüm Kürdistan'a komplo yapıldı" dedi. Tüm baskı, müdahale ve komplolara rağmen Kürt iradesinin kırılmadığını ifade eden Üçer, "Komplo ve baskıları Öcalan İmralı'daki duruşu ile boşa çıkardı. Öcalan'ı sahiplenmek Kürdistan'ı sahiplenmektir" diye konuştu.

Cumhuriyet Caddesi karıştı

Açıklamanın ardından kitle, tekrar Cumhuriyet Caddesi'ne yürümek istedi. Ancak polis TOMA ve zırhlı araçlarla kitlenin önünü kesti. Kitlenin yürümekte ısrar etmesi üzerine polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahaleye başladı. Bazı gruplar ise polise taş, havai fişek ve ses bombaları ile karşılık verdi. Çatışma ile Sebze Hali bölgesi bir anda savaş alanına döndü.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre İlçesi’nde 15 Şubat'ı protesto etmek amacıyla Nur Mahallesi'nde bulunan BDP Cizre ilçe Örgütü binası önünde toplanan binlerce kişi Cudi Mahallesi'ndeki BDP seçim bürosuna doğru yürüyüşe geçti. Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ile "15 Şubat uluslararası komployu lanetliyoruz" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşe, BDP Cizre İlçe yöneticileri, Cizre Belediye Başkan adayı Leyla İmret, Cizre Belediye Başkan Vekili Metin Bayık, belediye meclis üyeleri, MEYA-DER temsilcileri, DÖKH aktivistleri ve barış anelelerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı. Yürüyüş halinde Cudi Mahallesi BDP seçim bürosu önüne gelen kitleye polisler gaz bombalarıyla müdahale etmeye başladı. Grubun da karşılık vermesi üzerine olaylar büyüdü. Polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçede, polisin biber gazı ve tazyikli su ile beraber plastik mermi kullandığı da ileri sürüldü. Cizre’de olaylar geç saatlere kadar sürdü.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde de kurulan "Halk Kürsüsü" yürüyüşle son buldu. BDP Viranşehir İlçe binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, "15 Şubat komplosunu kınıyoruz, komploya en güzel cevap önderliği özgürleştirmektir" yazılı pankartı taşıdı. Yürüyüşe BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, BDP Urfa il eş başkanları Aliye Vural ve Celalettin Erkmen, Viranşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Burun, BDP Viranşehir Belediye Başkan Adayı Emrullah Cin ve binlerce yurttaş katıldı. Kitle, Emiroğlu Caddesi'nde bir araya gelerek yürüyüşe geçti. Buradan eski Urfa Caddesi'ne geçen binlerce kişi, sık sık slogan attı. Daha sonra BDP’nin Karacadağ Caddesi üzerinde bulunan BDP seçim bürosuna geçen kitle, burada yapılan konuşmaların ardından, sloganlar atarak dağıldı.

SİİRT

Siirt’te sabahın erken saatlerinden itibaren kentin birçok noktasında kepenkler açılmadı. Bazı sivil örgütleri de binalarına siyah pankartlar astı. Kentin GAP, Alan, Kooperatif, Ulus, Barış ve çok sayıda mahallesinde "Öcalan'a özgürlük” adı altında ateşler yakıldı. Ateşlerin etrafında bir araya gelen partililer, slogan ve alkışlar eşliğinde BDP Siirt il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, Siirt eş başkan adayları Belkıza Beştaş Epözdemir, Tuncer Bakırhan, HDP, BDP il ve ilçe örgütleri, Belediye Başkanı Selim Sadak'ın yanı sıra  binlerce kişi katıldı. Orhan Doğan Kent Parkı’na kadar yürüyen kitle, burada yapılan konuşmaların ardından dağıldı.

Adıyaman, Batman, Bingöl, Hakkari, Bitlis, Mardin ve ilçelerinde de benzer eylem ve etkinlikler yapıldı.

bolge-15-subati-kinadi---(1).jpg

 

bolge-15-subati-kinadi---(2).jpg

bolge-15-subati-kinadi---(3).jpg

bolge-15-subati-kinadi---(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.