Aziz ERİM

Aziz ERİM

BIYIKLAR KONUŞUYOR SAKALLAR SAVAŞIYOR

BIYIKLAR KONUŞUYOR SAKALLAR SAVAŞIYOR

Bıyık erkekliğin simgesi olarak öne çıkan estetik bir görseldir. Bıyık yüz hatları ile uyumlu olmalıdır, bu uyum karizmatik ve erkeksi bir etki yaratır, güzel bir görünüm elde etme şansı oluşturulur, günümüzde her erkeğin yüz tipine uyumlu farklı bıyık çeşitleri bulunmaktadır. Bu konuda popüler olan ve çok fazla tercih edilen günümüzde artık birçok farklı tür üzerinden değişik seçenekler sunuyor. Burada önemli olan yüz şekline göre bir stil bulmaktır, peki, bıyık çeşitleri, isimleri ve anlamlarına göz atalım…

Abajur Bıyık…

Abajur Bıyık; ince ve abajur şeklinde, hafif üçgeni andıran ince tasarıma sahip bir bıyık stilidir… Abajur bıyık; adından da anlaşılacağı üzere burundan dudaklara doğru genişleyen ve abajurla benzerlik göstermektedir.

Hollywood ünlüleri olmak üzere şöhretli isimlerin kullandığı revaçta olan bıyık türleri arasında gelir.

Badem Bıyık, Şükela…

Badem Bıyık; yanları burun hizasına kadar Tıraşlanmış, hafif gür Charli Caphlin bıyığı…

En ünlü badem bıyıklı Hitler’dir onun devri kapandı diyemeyiz ama Hitlerin ve genelde sağ görüşlülerin, muhafazakârların orta yaşı geçkin otoriter göstergesi olarak bırakılan bıyık çeşididir!

1930-48 yılları Faşizmin sembolü olan bıyığın farklı versiyonu olan kıl topluluğudur, Dürzü Bıyığı da denir…

Badem bıyıklı adamların olduğu bı fotoğraf görürseniz mutlaka siyah beyazdır, hatta sarımsıdır biraz, çünkü bu devir kapanmıştır.

İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak bıyığı da denir…

Bektaşi Bıyığı…

Bektaşi Bıyığı; Pos Bıyığa benzer, alttan toplanmayan, üst dudak üzerine dökülen, ağıza kadar uzanan bıyık türüdür…

Burma Bıyık…

Burma Bıyık; uçlarının burma işleminden alır, Burma Bıyık, Çin Bıyığı gibi çok bakım gerektiren bir tarzdır, hoş erkeksi ve kare şeklinde bir yüze sahip erkekler için önerilir…

Devrimci Bıyık…

Devrimci Bıyık; dudakla burun arasını kaplar, dudakları örten bıyık türüdür. İdeolojik bıyık türüdür…

Fırça Bıyık…

Fırça Bıyık; Şevran bıyık türü ile karıştırılsa dahi, fırça bıyık üst dudağı kaplamaz. Kalın bir bıyık stili olarak öne çıkar ve sadece dudak çizgisi boyunca yer alır.

Kalem Bıyık…

Kalem Bıyık; “İnce uzun şekilde tasarlamış bir türdür, burnun hemen altından başlar ve üçgen biçiminde de yapılabilmektedir, oldukça ince bir görünümü bulunmaktadır ve keskin hatları yer alır.” Kalem Bıyık; çapkınların titiz insanların ve pavyon-müzikhol işletenlerin kendilerine yakıştırdıkları bıyık çeşitidir!

Dudakla, burun arası açık olan çizgiyi andıran bıyık türüdür… Ayhan Işık bıyığı da denir…

Katip Bıyığı…

Katip Bıyığı; üstü tıraşlanmış oldukça kısa, yanları dudak kenarları hizasında, karanfil bıyık da denir…

Kaytan Bıyık…

Kaytan Bıyık: alttan çok az kırpılan, üstten derin olarak alınan ve ağız kenarından aşağı doğru biraz sarkık olan esnaf ve genç bıyığı…

Komünist Bıyık…

Komünist Bıyık; dudakları örten ideolojik bir bıyık çeşididir, Pos Bıyık da denir…

Pala bıyık…

Pala bıyık: alt dudak, kenarından kırpılıp, ama üstten hiç alınmayıp alabildiğine uzatılan ve iyice burularak oluşturulan biçim, yeniçeri bıyığı, bu bıyık çeşidi de güçlülüğün simgesidir…

Pis Bıyık…

Pis bıyık; bıyık çeşitlerini analiz edince karşımıza çıkan mafya türü, yüzü korkunç gösteren bıyık türüdür, yüz hatlarını acımasız gösterir, genelde aşağıya sarkık bir türdür… Gayr-ı meşru ve mafya uzantılarının kullandığı bir bıyık çeşididir

Alt dudak kenarından kırpılıp, ama üstten hiç alınmayıp alabildiğince uzatılan ve iyice burularak oluşturulan bıyık türüdür…

Pos Bıyık…

Pos Bıyık; kendi başına bırakılır, alttan parmak uçları ve alt dudağı örtmeyecek biçimde toplanıp burulmadan bırakılır.

Rusçuk Bıyığı…

Rusçuk Bıyığı; Rusçuklu Burak Efendi tarafından kullanılmaya başlanıp, daha sonra yaygınlaşmıştır. Bıyıkla birlikte alt dudak altındaki tutamıda uzatmayı kapsar.

Sanatçı Bıyığı…

Sanatçı Bıyığı; yüzyıllardır sanatçılaın kullandığı bıyık çeşitidir, bu bıyık çeşitidir... Bıyığın uç kısımlarının yukarı doğru kıvrılmasının daha çok kullandığı bu bu bıyık çeşitleri, arasında gelmektedir, bıyığın yukarı doğru kıvrılmasıile oluşturulur. Özellikle Salvador Dalin’in daha çok kullandığı bir bıyık olduğundan dolayı günümüze kadar sanatçı bıyığı olarak gelmiştir…

Şevran Bıyık…

Şevran Bıyık; dudağın üst kısmından yanağa doğru yayılmış olan bıyık türüdür, aynı zamanda geniş bıyık olarak bilinmektedir.

Üst kısım oldukça yer kaplar ve en çok tercih edilen bıyık çeşididir…

Ülkücü bıyığı…

Ülkücü Bıyığı: yerçekimine karşı koyamayan bıyık çeşidi burada kıl, yerçekimi ve devleti temsil eder, Moğol Bıyığı da denir…

Uçları sarkıktır siyasal bıyık çeşididir…

Kimi eski emniyetçilere göre bıyığın poliste yeniden ideolojik simgeye dönüşme riski var. Kimisine göre ise bıyık bırakmak bir insan hakkı ve özgürlük alanı, eğer suratlar net bir biçimde belirlenirse sorun olmazmış…

Bıyık siyasilerde ve kolluk güçlerinde ideolojik-siyasal bir simgedir.

Nitekim kolluk güçlerin sivil ve bazı birimlerinde hala siyasal bıyık olarak kullanılmaktadır.

Bıyık vergisi; Uruguay’da kısa bir süreliğine 1867 yılında vergi olarak yürürlüğe konuldu, erkeklerden alınan bıyık vergisinin dilimleri de bıyığın santimetresine göre değişiyordu. Bıyığın her santimi için 2 peso alınıyordu fakat halktan oldukça sert tepkiler gelince kısa süre sonra bu vergi kaldırılır.

Kürtçe Bıyık Çeşitleri…

Sımbele Kürdan… Sımbel Palık… Sımbel Kaytan… Sımbel Tujik… Sımbel Badayı… Sımbel Muç/Piv/Mışk… Sımbel Şor… Sımbel pij… Sımbel Beran… Sımbel Gustil/Xelek… Sımbel Qelem… Sımbel Xıştık… Sımbel Nıvışt… Sımbel Tapan… Sımbel bor… Sımbel Zeytuni… Sımbel Juji… Sımbel Boq…

Sakal Çeşitleri…

Çember Sakal…

Çember Sakal; bıyık ve çenedeki sakalın birleşmesinden oluşur.

Çene Sakal…

“Çene sakalın bıyıksız, çene hattının etrafında açıkça tanımlanmış bir şekilde bir erkeğin yüzüne karakter katan benzersiz bir sakal stilidir. Özelliklerini vurguladığından daha oval şekilli yüzler ve güçlü çene hattına sahip erkekler için ideal bir sakal türüdür…

Keçi Sakal…

Keçi Sakal; çeneyi tam kaplamayan ve aşağıya doğru sarkan sakal türüdür…

Kirli Sakal…

Kirli Sakal; isminden anlaşılacağı gibi birkaç günlük sakal çeşitidir.

Parmak Sakal…

Parmak Sakal; dudağın altıyla çenenin orta yerinde parmak kalınlığında bırakılan sakal türüdür… Genelde komedyenler ve gençlerin tercih ettiği sakal türüdür…

Sofi Sakal…

Sofi Sakal; uzunca bırakılan ve genelde tasavvufçuların, dindarların, yaşlıların tercih ettiği-bıraktığı sakal türüdür…

Top Sakal…

Top Sakal; yuvarlak bir sakal modelidir, bu nedenle yüze yuvarlak bir hat kazandırır, bunu kazandırmak için çene ucunu uzatır ve diğer kısmı geri plana iter, avurtları ise dolgun gösterir.

Çeneyi kaplayan ve ağız hizasına kadar bırakılan entellerin tercih ettiği sakal türüdür…

1535 yılında İngiltere Kralı 8. Henry, 18. yüzyılda Büyük Petro ve 1609 yılında Rusya: Çarı 1. Peter sakal vergisini yürürlüğe koymuşlar…

Bıyıklar konuştukça, sakallar savaşır…

Bu bıyık sakal mevzusu çok uzun bir yazı oldu aldım elime makası kirpa-kirpa bu hale geldi....

İyi ki öyle yapmışım hükümetin işi belli olmaz sakal bıyık vergisi getirebilir, yazının boyutuna göre vergi veririm...

Sağlıcakla kalın dostlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz ERİM Arşivi
SON YAZILAR