Bitlisli usta,ahşabı ve bakırı oya gibi işliyor
BİTLİS - Bitlis’in Ahlat ilçesinde bakır işlemeciliği ve ahşap oymacılığı yapan Osman Gülsar, turizm sezonun açılmasıyla birlikte fiyatları da uygun olan el işlemeli hediyelik eşyaların, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça rağbet gördüğünü söyledi.
Gülsar, özellikle kümbet işlemeli anahtarlıkların en çok ilgi gören hediyelik eşyalar arasında yer aldığını ifade ederek, kümbet maketleri ve diğer Selçuklu motiflerinin bulunduğu işlemelerinde ilgi gördüğünü söyledi. 1 metreden 10 santime kadar dekoratif veya kullanım amaçlı el işi hediyelik eşyalar yaptığını anlatan Osman Gülsar, Ahlat’ta bulunan kümbet ve mezar taşları motiflerinden esinlenerek, unutulmaya yüz tutan el sanatlarını geliştirme çabası içerisinde olduklarını söyledi. Ahlat’ta taş işçiliğinin mimari dışında en çok kullanım alanının mezar taşları olduğunu hatırlatan Gülsar, “Tarihi yapılara oyma, kabartma gibi teknikler uygulanmaktadır. Kullanılan süsleme öğeleri, bitkisel, geometrik motifler ile yazı ve figürlerdir. Selçuklu dönemi eserlerinde rastlanmaktadır. Günümüzde fonksiyonunu henüz kaybetmeyen ahşap ve oymacılık atalardan öğrenildiği gibi halen yapılmaktadır. Ahlatlı ustalar ise geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak için süsleme sanatına ve atalarımızın kullandığı bu motifleri günümüze uyarlama gayretini hala sürdürmektedirler. Geleneksel Türk el sanatları, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur. İlçemizde ise baston, bakır işleme, çini ve seramik ile ağaç oyma işlerinde kullanılmaya başlandı. Bu geleneksel el sanatlarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için özel çaba sarf ediyoruz” dedi.
Gülsar, cepte dahi taşınabilecek ebatlarda hediyelik eşyaların olduğunu ifade ederek, buraya gelen her insanın bir Ahlat hatırası götürmesi için her yıl çeşitli model ve işlemeler de yaptıklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.