Bebek, anneye mi, babaya mı benzeyecek?

Bebek, anneye mi, babaya mı benzeyecek?
Anne ve babaların, ilk kez anne olacak kadınların yâda ilk kez torun sahibi olacakları dede ve nineleri yakından ilgilendiren haber. Yeni doğacak bebek, anneye mi, babaya mı benzeyecek?

Editör: Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Anne ve babaların, ilk kez anne olacak kadınların yâda ilk kez torun sahibi olacakları dede ve nineleri yakından ilgilendiren haber. Yeni doğacak bebek, anneye mi, babaya mı benzeyecek? Bebeğin zekâsı, boyu, kilosu, göz ve saç rengi gibi doğum öncesi merak ettiğiniz bütün sorulara bu haberde cevap bulabilirsiniz.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaların sonucuyla genetik aktarımda hangi özellikleri hangi ebeveynimizden aldığımız ortaya çıkmaktadır. Herkesin bildiği temel biyoloji bilgilerine göre cinsiyet babadan geçmektedir. Baba XY, anne XX’tir. Anneden X geleceği için babadan ne gelirse cinsiyet de ona göre belirlenir. Bu durumu bildikten sonra bebeğinizin diğer özelliklerinin annenin genlerinden mi yoksa babanın genlerinden mi geldiği merak edilmektedir.

bebek-kime-benzeyecek2.webpBilim insanlarının yaptığı araştırmaların sonucuyla genetik aktarımda hangi özellikleri hangi ebeveynimizden aldığımız ortaya çıkmaktadır. Herkesin bildiği temel biyoloji bilgilerine göre cinsiyet babadan geçmektedir. Baba XY, anne XX’tir. Anneden X geleceği için babadan ne gelirse cinsiyet de ona göre belirlenir. Bu durumu bildikten sonra bebeğinizin diğer özelliklerinin annenin genlerinden mi yoksa babanın genlerinden mi geldiği merak edilmektedir.

Çocuk yapmaya karar vermek aynı zamanda anne ve babanın genlerinin aktarılmasını kabul etmek olacaktır. Anne baba ve anne babanın çevresinin en çok merak ettiği konulardan birisi çocuklarının kime benzediği olurken “Kime çekti bu çocuk sorusu sık sık sorulur. Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir. Aşağıda anne babadan alınan genetik özelliklerin en çok merak edilen konularını sizlere sunmak istedik.

bebek-kime-benzeyecek1.webp

Cinsiyet Belirleme

Cinsiyet daha çocuk sahibi olmamış ama çocuk sahibi olmayı planlayan bireylerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Bebeğin cinsiyeti ne olacak? Kız mı erkek mi? İkiz mi? soruları sık sık sorulacaktır. Annenin genlerinde ikiz varsa ikiz çocuk sahibi olma ihtimalinin yüksek olduğu konuşulan konulardan birisidir. Bireyler çocuklarının sağlıklı bir şekilde doğup büyümesini isterlerken aynı zamanda cinsiyetlerini merak edeceklerdir.

İlk sperm, cinsiyeti belirliyor

Kadınların gebelik sırasında bebeğin cinsiyetini belirlemede herhangi bir etkisi olmadığı bilinmektedir. Döllenme sırasında yumurtaya ulaşan ilk spermin taşıdığı kromozom bebeğin cinsiyetine karar vermektedir. İnsan yaradılışı gereği sahip olunan 23 çift kromozomun yarısı anneye diğer yarısı ise babaya aittir. Cinsiyet babadan gelen kromozomlar arasında yer aldığı için bebeğinizin cinsiyetini babanın genleri belirlemektedir.

Bebeğin boyu anneye mi, babaya mı çeker?

Anne ya da baba kısaysa çocuklarının da kısa boylu olup olmayacaklarını merak ederler. Anne kısa baba uzun ya da annenin kısa babanın uzun boylu olduğu görülebilir. Bebeğin boyu kime benzeyecek sorusu anne ve babaların sorduğu sorulardan birisi olacaktır. Her çocuğun doğduktan sonra boy ortalamasının nasıl olacağı ailesel kalıtsal yapıyla ilgili bir durumdur. Bazı durumlarda ise hormonlardan dolayı da kaynaklanabilir. Yani bebeğinizin boyunu etkileyen birçok durum olacaktır. Eğer anne ve baba kısa boyluysa genelde çocukları da kısa boylu olduğu görülmektedir. Fakat bu anne ve babanın genlerinin baskınlığına bağlı olarak değişir ve her aile için geçerli olmayabilir.

Kurallar her zaman geçerli olmuyor

Boyun kısa ve uzun olması yanı sıra büyüme hızı da önemli bir durumdur. Çocuklar büyüme çağına geldiklerine hızlı bir şekilde boy atabilir ya da boylarındaki gelişme durabilir. Bu durum çocuğunuzun gelişim özelliklerine bağlı olarak değişecektir. Çocuğunuzun boy uzamasında fark edilebilir bir gerileme var ise mutlaka doktorunuza danışarak takviye ürünler almanızı öneririz. Anne ve babadan gelen genler çocuklar hakkında bir çok özelliği belirlese de bu her zaman geçerli olmaz. Yani buna bağlı olarak anne ve babanın kısa olduğu bir durumda çocuğun boyunun uzun olduğu görülebilir.

Zeka geni kimden gelir?

Genlerin çocukların özelliklerini belirleme konusunda yapılan araştırmalardan birisi de zekâ geni kimden gelir konusu olacaktır. Aynı zamanda bu sadece araştırmacılar değil anne ve babaların da merak ettiği konulardandır. Uzman kişiler tarafından yapılan araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada yalnızca 1, annede ise 2 adet bulunduğunu ve buna bağlı olarak, çocukların IQ’larını annelerinden alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyulmuştur. Zekâ gelişimi büyük ölçüde anneden gelerek kalmaz. Zekayı etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bebeğinizin bilişsel özellikleri, aile ve çevre faktörleri bebeklerinizin zekâsını etkileyen önemli unsurlardır. Yani bebeğim anneye çekti çok zeki olacak demek doğru olmaz. Bebeğinizi doğumdan sonra desteklemek, zekâsını iyi değerlendirmesi için ona ortamlar sunmak önemlidir. Zekânın %40 ila 60’ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediğini de bilmek gerekir.

bebek-kime-benzeyecek4.webp

Saç ve Göz Rengi Kimden Gelir?

Dünyaya yeni gelmiş bir çocuğun her özelliğini bir zamanlar onlara da anne ve babalarından, yani çocuğun büyükanne ve büyükbabasından geçtiği gibi onlara da anne ve babalarının genleri aracılığıyla aktarılmaktadır. Bebekler ilk doğduğu zaman saç renkleri ve göz renkleri olduğu gibi kalmaz ve değişiklik gösterir. Genel olarak göz renkleri 6. Aydan sonra belli olmaktadır. Bilimsel araştırmalar sonucunda her bir göz renginin birbirine oranla baskınlıklarının değişiklik gösterdiği görülmüştür. Genel olarak sık sık görülen 3 farklı göz renginin baskınları ile hesaplanmış göz renkleri sonuçlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz. Tabi ki bu bilgiler net bir sonuç göstermeyebilir. Genel olarak yapılan araştırmalar ve renklerin baskınlığına göre göz renkleri belirlenmiştir.

Anne ve babanın kahverengi gözleri varsa bebeğin göz rengi; yüzde 75 Kahverengi Göz yüzde 6,25 Mavi Göz yüzde 18,75 Yeşil Göz

Anne ve babanın mavi gözleri varsa bebeğin göz rengi; yüzde 99 Mavi Göz yüzde 1 Yeşil Göz yüzde 0 Kahverengi Göz

Anne ve babanın yeşil gözleri varsa bebeğin göz rengi; yüzde 75 Yeşil Göz yüzde 24 Mavi Göz yüzde 1 Kahverengi Göz

Anne ve babanın mavi ve kahverengi gözleri varsa bebeğin göz rengi; yüzde 50 Mavi Göz yüzde 50 Kahverengi Göz yüzde 0 Yeşil Göz

Anne ve babanın yeşil ve kahverengi gözleri varsa bebeğin göz rengi; yüzde 12,5 Mavi Göz yüzde 50 Kahverengi Göz yüzde 37,5 Yeşil Göz

Anne ve babanın yeşil ve mavi gözleri varsa bebeğin göz rengi; yüzde 50 Mavi Göz yüzde 50 Yeşil Göz yüzde 0 Kahverengi Göz (WB)

Kaynak:WB

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.