Batman'da YSK'dan seçmene skandal mesaj

Batman'da YSK'dan seçmene skandal mesaj
Türkiye'de ve bölgede oy kullanma işlemleri devam ederken, beraberinde hak ihlalleri haberleri de geliyor.

HABER MERKEZİ (DİHA) - Türkiye'de ve bölgede oy kullanma işlemleri devam ederken, beraberinde hak ihlalleri haberleri de geliyor. Bölge bazı yerlerde açık oy kullandırılırken, bazı yerlerde ise seçmenlerin yerine oy kullanıldığı tespit edildi. İstanbul'da bir sandıkta mühür kaybolurken, Urfa Haliliye ilçesinde bir okulun önünde Recep Tayyip Erdoğan'a mühür basılmış oy pusulalarını dağıtan bir kişi gözaltına alındı. Bazı köylerde seçmenler, yol ve suyu gerekçe göstererek sandığı boykot ederken, Batman'da ise YSK bir yurttaşa, "Elinde seçmen bilgi kâğıdı olup adı seçmen listesinde olmayan seçmen, 2'inci tur seçmenidir. 1'inci tura oy kullanamaz" şeklinde mesaj gönderdi.


MARDİN 

Ülkede ilk kez halk tarafından belirlenen cumhurbaşkanı için yapılan seçimde oy kullanan yurttaşlar, sandık başına giderek tercihini yapmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi sürerken, Mardin Büyükşehir eş başkanları Ahmet Türk, merkez Artuklu ilçesindeki Yalım Mahallesi'ndeki Yalım İlköğretim Okulu'nda oy kullanırken, Februniye Akyol ise Midyat'ın Aynverd (Gülgöze) köyünde oy kullandı. Akyol, cumhurbaşkanlığı seçimlerin halkların birlikteliğine ve ülkenin huzurunu sağlaması demokrasinin barışçıl bir seçim olmasını diledi. Türk ise, seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, "Cumhurbaşkanlığını bütün kimlikleri ve halkları inançları kucaklamasını diliyoruz. Halkın iradesi ile yapılan seçimlerde darbelerin dönemini bitmesini istiyoruz" dedi. 

BİNGÖL 

Bingöl'de de HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, oyunu Bingöl merkez Yeşilyurt Mahallesi'nde bulunan Fatih İlköğretim Okulu'nda kullandı. Baluken, temennilerinin bu cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte Türkiye siyasetinde yeni bir sayfa açılması olduğunu belirterek, 90 yıllık temel statükocu anlayışın Türkiye'nin temel sorunlarını çözmeyeceğini düşündüklerini kaydetti. Bu seçimin gerek Türkiye'nin iç barışı için gerekse Ortadoğu'nun barışı için önemli fırsatlar yaratacağına inandıklarını dile getiren Baluken, "Bu seçim aynı zamanda Kürt halkı için de referandum niteliğindedir. Kürtlerin Türkiye'deki değişim dönüşümün gerçek gücü ve 100 yıl sonra Kürt kimliğinin bir cumhurbaşkanı adayı tarafından sahiplenmesi bizce tarihe geçecek niteliktedir" dedi.

SİİRT 

Oy kullanma işlemlerinin sürdüğü Siirt'te Belediye Eş Başkanları Belkıza Beştaş Epözdemir ve Tuncer Bakırhan oylarını kullandı. 

ŞIRNAK 

Şırnak'ta da yurttaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren kayıtlı oldukları okullara giderek oylarını kullanırken oy verme işlemleri devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında Şırnak'ta kaydı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak'ta oyunu Şırnak Merkez Bahçelievler İlköğretim Okulu'nda kullandı. Belediye eş başkanları Özlem Onuk, Şırnak Çok Programlı Lisesi'nde Serhat Kadırhan ise, merkez Cumhuriyet Lisesi'nde oyunu kullandı. 


URFA 

Urfa'da katılımın düşük geçtiği Cumhurbaşkanlığı seçimleri hareketlendi. Eyubiye ilçesindeki Mehmet Akif İnan İlköğretim Okulu'nda kimliksiz oy kullanmaya çalışan bir kişi ile görevliler arasında kavga çıktı. DBP müşahidinin darp edilmesi üzerine, polis, sözkonusu kişi ile 3 yakınını Eyyübiye Polis Karakolu'na götürdü. Polis karakolunun önüne biriken kişinin yakınları, burada DBP İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen'in de aralarında bulunduğu partililere yeniden saldırdı. Yaralanan DBP müşahidi Mehmet Ali Oba, okulda görevli olduğunu, annesinin yerine oy kullanmak isteyen şahsa müdahale edince de 10-15 kişi tarafından darp edildiğini söyledi. Karakolun önünde yaşanan saldırıda kafasından yaralanan Veysi Oba ise, "Ağabeyimin darp edildiğini öğrenince karakolun önüne geldim. Burada da polislerin arasında bir daha dayak yedik" dedi. 


Seçmenler yerine oy kullanıldı

Urfa'nın Siverek ilçesine bağlı Şekerli köyünde oylarını kullanmak için sandık başına giden köylüler, kendi yerlerine oy kullanıldığını söyledi. Duruma itiraz eden köy sakinleri, yaşanan durumun tamamen oyundan ibaret olduğunu ve kendilerinin hiçbir şekilde sandık başına giderek oy kullanmadıklarını kaydetti. Olayın duyulmasının ardından konuyla alakalı olarak incelemelerde bulunmak üzere Urfa merkezden yola çıkan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, oy kullanma işlemlerinde usulsüzlüğün görülmesi ile birlikte tutanak tutturacaklarını söyledi. 

DİYARBAKIR

Kentte özellikle daha önceki seçimlerde BDP'nin yüksek oy aldığı bölgelerde sandık başına giden seçmenlerin, listede isimlerinin olmadığı ortaya çıktı. Oy verme işleminin ardında özellikle Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde yaşanan bu durumdan dolayı onlarca kişi kriz masalarına başvuruda bulundu. Alınan bilgilere göre; aynı ailede olan yurttaşlar daha önceki seçimlerde oy kullandıkları halde bu seçimlerde listede isimleri yer almadı. Aile bireylerinden kimisinin oyu çıkarken, bazılarının çıkmaması üzerine kriz masasına başvuruda bulunan yurttaşlar, seçmen kütüklerinin bilinçli bir şekilde silindiğini belirtti. Bu şekilde yüzlerce kişinin olduğu belirtilirken, söz konusu soruna ilişkin İl Seçim Kurulu'yla yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamadı. Yetkililer kaydı bulunmayan yüzlerce kişinin bu haliyle oy kullanmasının imkansız olduğunu söylüyor. 

'Su yoksa, oy da yok'

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Dilekktaş (Zîmayk) köyünde de yaşayan yaklaşık 400 seçmen sandığa gitmeme kararı aldı. Alınan bilgilere göre, köyde yaşayan yurttaşlar su sorundan dolayı tepki olarak sandık başına geçmeme kararı aldığı öğrenildi. 

Bismil'de açık oy kullanıldı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Bakacak köyünde ise, Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan lehine açık oy kullanıldığı belirtildi.

BATMAN 

Batman'da ise bir yurttaşın cep telefonuna Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından "Elinde seçmen bilgi kâğıdı olup adı seçmen listesinde olmayan seçmen, 2'inci tur seçmenidir. 1'inci tura oy kullanamaz" şeklinde mesaj gönderildi. Gelen mesaj açık bir şekilde yurttaşların oy kullanma hakkının elinden alındığını ortaya koyuyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.