Başbakan Yıldırım Diyarbakır’a geliyor
Diyarbakır’da iş ve turizm odaklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bir dizi açılış ve programa katılmak üzere yarın kente gelecek olan Başbakan Binali Yıldırım’dan beklentilerini dile getirdi. Diyarbakır’a son zamanlarda ciddi bir turist akını olduğunu kaydeden TURSAB İl Temsilcisi Mehmet Akyıl, “Özellikle son zamanlarda Diyarbakır’a turist akını olunca uçak seferlerinin düşük olmasından dolayı hem fiyatlar yüksek hem de istenilen saatlerde uçaklar olmuyor. Bundan dolayı Diyarbakır’a uçuşların kesinlikle arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda girişimlerimiz var ama Başbakanımız da bu konuda destek olursa çok seviniriz” dedi.
Avrupa uçuşları ve Sur’un yeniden inşası
Diyarbakır’dan Avrupa’ya kesinlikle seferlerin yapılması gerektiğini ifade eden Akyıl, bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve uçak firmalarına bu taleplerini anlattıklarını belirtti. Akyıl, “Uçak firmalarını gezdik kendilerine bunu anlattık. Burası sade Diyarbakır değil bu bölgenin merkezi konumunda bir havaalanıdır. Burada kesinlikle Avrupa uçuşlarının olması gerekiyor. Bu konuda uçak firmaları söz vermelerine rağmen daha bir başlangıç göremedik. Böyle bir ihtiyaç var. Sur’un çok hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Orası kapalı olduğu sürece bizim bir tarafımız eksik kalıyor. Oranın çok acil bir şekilde yapılanması, bitmesi, tarihi binaların restore edilmesi lazım” diye konuştu.
“Diyalog kanalı beklentisi var”
Başbakan’ın gelişiyle ilgili asıl beklentilerinin bir diyalog kanalının açılması olduğunu vurgulayan DİKAD Başkanı Reyhan Aktar ise kentin sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak olan bir istişare toplantısının faydalı olacağını belirtti. Aktar, şunları kaydetti:
“Burada özellikle kentin sivil toplum örgütleriyle yapılacak bir istişare toplantısının çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü çok uzun zamandır bu kentin dinamikleri bu kente dair, kendilerine dair maalesef hiçbir şey ifade edemiyorlar. İfade edebilmek için çok az kanal ve merci oluşturulmuş durumda. Bence Başbakan’ın bu gelişinde artık bu kanaların yeniden açılması gerekiyor. Çünkü kent bu süreçte ciddi sıkıntılarla boğuşuyor ve uğraşıyor. Bununla ilgili de açıkçası bir diyalog kanalı beklentisi var.”
“Diğer başlıkların da konuşulması gerekir”
Cazibe Merkezleri Programına ilişkin beklentileri dile getiren Aktar, “Cazibe Merkezleriyle ilgili başvurular alındı şimdi bunlar değerlendirme aşamasında. İş çevreleri olarak artık haziran ayı sonuna kadar Cazibe Merkezleri ile ilgili başvuruların nedir, ne aşamadadır, hangi yatırımlar burada fiili anlamda hayata geçecek onları görmek istiyoruz. Bunlarla ilgili yapılacak bir açıklamanın ciddi anlamda rahatlatacağını düşünüyoruz. Ekonomik anlamda da maalesef son dönemlerde kentimizde sadece Sur eksenli konuşuyoruz. Sur hali hazırda bizim öncelik bir sorunumuz ama Sur ile beraber daha birçok sorunumuz var ve maalesef bunları konuşmaz olduğumuzu, bunlarla ilgili kentin sanki başka hiçbir sorunu yokmuş gibi bir durum söz konusu. Bence artık bu diğer başlıkların da, sorunların da konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yerel yönetimlerle ilgili şehrin dinamiklerinden, kamuoyundan sivil toplum örgütleri olarak almış olduğumuz çok ciddi sıkıntılar ve tepkiler var. Hükümet olarak bence bir daha ki yerel yönetim seçimlerini beklemektense şuan vakit çok erkenken bunları dinlemenin çok faydalı olacağına düşünüyorum. Bu konuda biz sivil toplum örgütlerine gelen talepleri, şikayetleri direkt hükumetimizin de, ana sorunun çözüm kaynağı olacak yerin de dinlemesinin de çok faydalı olacağını düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
Sicil affı ve hibe
Başbakan Binali Yıldırım’ın bölge ziyaretlerinin esnaflarda umut ve güven oluşturduğunu söyleyen SİDER Başkanı Şükran Yılmaz ise, perakendeci esnafının hibe ve sicil affı taleplerinin olduğunu belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:
“Başbakanımızın Doğu ve Güneydoğu’ya özellikle Diyarbakır’a çok sık gelip gitmesi burada esnaflarda büyük bir umut ve güven oluşturuyor. Çünkü devlet yanımızda. Biz esnaflarımız olarak da bunun farkına vardık. Başbakan’dan taleplerimiz özellikle esnaflarımız için sicil affı konusunda biraz daha yumuşak ve hassas davranmaları, biraz daha esnek davranmalarını istiyoruz. Esnafımızın 50 bin lira talepleri olmuştu. Başbakan bunu onaylamıştı, Gümrük ve Ticaret bakanımız evet demişti fakat şartlar o kadar ağır olduğundan dolayı birçok esnafımız alamadı ve hala mağduriyet yaşanıyor. Sur’un İhya Projesi olsun, dükkanların yapılması olsun, dış cephe giydirmede esnaflardan para alınmaması bunlar çok güzel projeler fakat ticari anlamda esnaflarımız çok zor günler geçiriyor. Bu siyasetten dolayı çok kötü günler geçirdiler. Toptancı esnaflarına çok büyük miktarda paralar ödenemezse dahi en azından perakendeci esnafına 10’ar bin veya 20’şer bin lira, devlet isterse yapar, bir hibe olarak yardımcı olabilirlerse çok memnun oluruz.” (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.