Baro: Hedef alınarak ateş açıldı

Baro: Hedef alınarak ateş açıldı
Diyarbakır Barosu, Newroz kutlamalarında öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un bazı polislerce hedef alınarak ateş açıldığını belirterek,

 “Kamu görevlilerinin orantısız ve ölçüsüz silah, güç kullanımı neticesinde Kemal Kurkut’un yaşam hakkı ihlal edilmiştir” açıklaması yaptı. HDP sözcüsü Osman Baydemir ise, “Yaşanan olay yargısız infazdır, cinayettir” dedi.

Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları sırasında canlı bomba’ olduğu iddiasıyla vurulan Kemal Kurkut’un ölümü ile ilgili tartışmalar devam ederken, Baro ve HDP sözcüsü Osman Baydemir konuya dair açıklama yaptılar.

Polisler tutuklansın

HDP Diyarbakır İl binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP sözcüsü Osman Baydemir, “Bu olayı kabul edilemez buluyoruz. Öncelikle ailesine ve Kürt halkına baş sağlığı diliyoruz. Olay Newroz alanında görevli bulunan polisler ile Newroz alanını hazır hale getirmeye çalışan görevlilerin ve tanıkların gözü önünde gerçekleşmiştir. Protokole doğru giden 4. Nolu güvenlik kapı olarak tabir edilen mıntıkada gerçekleşmiştir. Olayın yaşandığı saatten bu dakikaya kadar HDP olarak olayın takipçisi olduk. Bizim için hakikat açığa çıkmıştır. Söz konusu saldırı bir yargısız infazdır, bir cinayettir. Neredeyse bedeninin yarısı çıplak olduğu ve elinde bıçak olan bir kişinin derdest edilme şekli asla ve kata ölüm ve öldürme şekli olamaz. Olayın gerçekleşmesinden hemen sonra Vali Hüseyin Aksoy ile temasa geçtik. Kaygı ve endişelerimizi ilettik. Olayın niçin gerçekleşmiş olabileceğine dair ön görülerimizi paylaştık. Vali ile yaptığımız görüşmede faillerin derhal görevden el çektirilmesi ve tutuklanmasını talep ettik. Karanlıkta bırakılan, üstü örtülen her cinayet, yeni cinayetlerin de, her hak ihlali yeni hak ihlallerinin zemin hazırlayıcısıdır. Biz bu olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Başbakana çağrı

Başbakan Binali Yıldırım’a çağrı da bulunan Baydemir, “Bu cinayet ve yargısız infazın esas amacı Newroz’u gerçekleştirmemeye yönelik bir provakasyonmudur?. Newroz’un başlama saatinden dağılma saatine kadar, sahneye ve kitleye dahil tahrik etmeler ve zorlamaların ilgisi neydi? Amaç Diyarbakır halkına Newroz’u yaşatmamakmıydı?. Bu olayın aydınlığa kavuşması demek 2 yıldır bu topluma dayatılan hukuksuzluğun kökeninin de bulunması anlamına gelir. Söz konusu olan iddia edildiği gibi bir canlı bomba şüphesi değil, Newroz’a katılan bir insana duyulan kin ve öfkenin kurşunla pusulmasıdır. Buradan Başbakana çağrı da bulunuyorum. Siz Newroz’a katılan yüz binlerce insanı görmediniz, çünkü siz halkı ve milleti görmediniz. Görmemek sizi tanımıyorum demektir. Peki bu cinayeti de görmeyecekmisiniz?. İçişleri ve Adalet Bakanı hala sizin kabinenizin bakanlarıdır. Bizler HDP olarak bu cinayetin peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Morgun suyunu kestiler

Kurkut’un defin işlemleriyle ilgili hukuksuz bazı uygulamaların yaşandığını da belirten Baydemir, “Cinayet kadar, yargısız infaz kadar vahim olan bir durum daha var. 22 Mart sabahı cenaze Malat’ya defin için götürüldü. Hukuksuzluk ve vicdansızlık orada da devam etti. Önce morgun içerisindeki su kesildi. cenaze yıkanmasın diye. Cenazeyi taşıyan aracın tahsis edilmesi engellenmeye çalışıldı. Cenazenin defin edileceği mezar verilmedi. Bir başka alanda mezar kazılmak zorunda bırakıldı. Bir genç Malatya’dan Newroz’a geliyor, katlediliyor. Yetmiyor, cenazeye eziyet ediliyor. Bunun adı insanlıktan nasibini almamaktır. Bu uygulamayı kınıyoruz” diye konuştu.

Hükümet milletin iradesini görmelidir

Nevruz kutlamalarının provoke edilmek istendiğini kaydeden Baydemir, “Temel amaç Newroz’u engellemek ve Newroz coşkusunu provoke etmekti. Başlangıçtan sonuna kadar bütün zorlamalara ve yönelimleri boşa çıkaran, metanetle Newroz’a sahip çıkan halkımıza HDP adına içtenlikle şükranlarımızı sunuyoruz. Korku kefenini yırtan bu halka şükranlarımızı iletiyoruz. Keşke Newroz alanında olan tüm halkımıza teşekkür ediyoruz. Tüm engellemelere rağmen yüz binler Newroz alanında halk,  2 yıllık zulüm politikasına hayır dedi. Newroz alanını dolduran tüm insanlarımıza dünyada yaşayan 40 milyon kürde moral kaynağı oldukları için içtenlikle teşekkür ediyorum. 2017 Newroz’unun açmış olduğu yol hepimizi barışa ve özgürlüğe götüren bir yol olmuştur. Normalleşmeye kapı aralamıştır. Halk zor ve zulme karşı geri adım atmamıştır. Yaraları sarma Newroz’u olmuştur. Halkın sevincine ortak olmayanlar hangi siyaset olursa olsun çürümeye mahkumdur. Hükümet, milletin iradesini görmelidir. Bizler HDP olarak bu onurlu görevi yerine getirmenin içerisinde olacağız. Emin olun ki başaracağız. Önümüzde 20 günlük zaman dilimi var. Bu sürenin nasıl olacağını halk göstermiştir” dedi.

HDK Eş başkanı Gülistan Koçgiğit ise, “Halk Newroz’a sahip çıktı. Ancak provoke için her şey denendi. Kemal Kurt yargısız infaz edildi. Büyük bir provokasyon yapılmak istendi. Halkımızın sağ duyusu ve barış özlemi bu oyunu bozmuştur” diye konuştu.

Baro: Hedef gözetilerek ateş açıldı

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu ise, “ İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarının yapıldığı alanın giriş noktalarından olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında polisler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmiştir. Diyarbakır Valiliği olayla ilgili ilk gün yaptığı açıklamada, Kemal Kurkut’un canlı bomba olma ihtimali sebebiyle polisler tarafından müdahalede bulunulduğunu belirtmiştir. Ancak dün olaya ilişkin basın-yayın organlarında yer alan görüntülere göre elinde sadece bıçak bulunan Kemal Kurkut, yarı çıplak bir vaziyette  sırtı polislere dönük bir şekilde miting alanına doğru koşmakta iken kimi polisler havaya ateş açarken kimi polisler direkt Kurkut’u hedef alarak ateş açmışlardır. Bir polis amirinin ‘Ateş Açmayın’ uyarısına rağmen açılan ateş sonucu Kurkut sırtından vurulmuştur. Kamu görevlilerinin orantısız ve ölçüsüz silah/güç kullanımı neticesinde Kemal Kurkut’un yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Yaşam hakkı ihlaline sebebiyet veren sorumluların bir an önce açığa alınması gerekmektedir. Diyarbakır Barosu, bu ağır insan hakkı ihlalinin ve bu yönde yürütülecek soruşturmanın takipçisi olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Meclis gündemine taşındı

Öte yandan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülmesini meclis gündemine taşıdı. Ayrıca Kurkut’un vurulmasıyla ilgili soruşturma sürerken, polis memurlarının ifade vermediği belirtildi.

Özcan YILDIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.