Baluken: ''Camiyi karargah yaptılar, iz bırakmamak için yaktılar''

Baluken: ''Camiyi karargah yaptılar, iz bırakmamak için yaktılar''
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, mecliste yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin camiyi karargah yaptığını ve arkalarında bir şey bırakmamak için yaktıklarının iddia etti.

 

DP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ile Çağlar Demirel, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Doğu'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarını eleştiren Baluken, şimdiye kadar yaşanan can kayıpları hakkında bilgi verdi.

İTFAİYENİN YANGINI SÖNDÜRMESİNE İZİN VERMEDİLER

Tarihi eserlere verilen zararları da dile getiren Baluken, yakılan camiyle ilgili yalan söylendiğini savundu. "Sur'a gidip halkla konuşmuş olsalardı Kurşunlu Camisi'ni kimin yaktıklarını göreceklerdi" diyen Baluken, yangını söndürmeye giden itfaiye ekiplerine AKPnin talimatlarıyla izin verilmediğini savundu. Kültürel mirasın, insanlığın ortak değerinin göz göre göre AKP'nin eliyle yakıldığını ileri süren Baluken, eserlerin devlet eliyle, güvenlik güçlerinin ve onlarla birlikte çalışan paramiliter Esadullah benzeri çetelerin eliyle katledildiğini söyledi.

GERİDE BİRŞEY BIRAKMAMAK İÇİN CAMİYİ YAKTILAR

Bazı fotoğraflar gösteren Baluken, caminin kim tarafından üst ve çatışma alanı olarak kullanıldığının burada net görüldüğünü söyledi. Devletin güvenlik güçlerinin caminin içerisinde orayı karagaha çevirerek önce bir savaş alanına çevirdiklerini anlatan Baluken, çıktıktan sonra da geride herhangi bir şey bırakmamak için yaktıklarını savundu.

BARZANİ'NİN ZİYATERİNE DE DEĞİNDİ

Barzani'nin Türkiye ziyaretiyle ilgili soruyu da cevaplayan Baluken, AKP'nin boğazına kadar yanlışlara saplanmış durumda olduğunu belirtti. Ziyaretin AKP'nin bu yanlışlarıyla ilgili gerek içeride, gerek dışarıda Kürt karşıtlığıyla ilgili politikası konusunda bazı uyarıları içeriyorsa bunun belki bir takım olumlu sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Baluken, ancak bir suç ortaklığıyla ilgili ise bunun herkeste kaygı uyandıracağını ifade etti. Bu konuda herhangi bir bilgi sahibi olmadıklarını ve bu sebeple görüş belirtmeyeceklerini vurgulayan Baluken, Barzani'nin AKP'nin bu yanlışlarına ortak olmayacak kadar Ortadoğu ve bölge politikasını doğru yönetecek bilgiye basirete sahip olduğunu düşündüklerini kaydetti. Baluken, Barzani ile HDP görüşmesi konusunda bir durumun netleşmediğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.