Araç Muayenesinde fazladan ücret alınması haksız bulundu
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER - Diyarbakır İl Hakem Heyeti, TÜVTÜRK’e bağlı Araç Muayene İstasyonundaki yapılan araç muayene ücretlerinde kredi kartı ile yapılan ödemelerden kaynaklı fazla ücret haksız bulundu. Heyet, fazla ücretin tüketiciye iadesine hükmetti. Bu karar, daha önce alınan fazla ücretler için emsal oldu.
Diyarbakır’da yaşayan Esat Mert Türker adlı bir tüketici, TÜVTÜRK’a ait araç muayene İstasyonunda araç muayene ücretini kredi kartı kullanarak yaptı. Tüketici Esat Mert Türker, fazladan ücret alındığını iddia ederek İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Yapılan incelemede, ek ücretlerin mevzuata aykırı olduğuna karar verildi ve tüketicinin talebi kabul edildi.
Edinilen bilgiye göre, Esat Mert Türker, araç muayenesini kredi kartı ile yaparken, işlemin ardından kredi kartı kullanım ücreti adı altında ek bir ücretin tahsil edildiğini fark etti. Bu durum üzerine, tüketici, ilgili araç muayene istasyonu hakkında İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunarak, fazladan alınan 78 TL’nin iadesini talep etti.
Araç muayene istasyonu şikâyetin reddini talep etti
Araç muayene istasyonunun yetkilileri, kredi kartı ile ödemelerde tahsil edilen ek ücretin herhangi bir mevzuata aykırı olmadığını savundu. Savunmalarına göre, kredi kartı işlemleri için belirli bir ödeme hizmet bedelinin alınması gerektiğini belirterek, şikâyetin reddini talep ettiler.
İlave ödeme yapmaları yasak!
İl Tüketici Hakem Heyeti, konuya ilişkin yapılan detaylı incelemede, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesini dikkate aldı. Kanunun bu maddesi, üye işyerlerinin kredi kartı ile yapılan ödemelerde ek bir komisyon veya benzeri ücret talep edemeyeceğini açıkça belirtmektedir. Bu düzenleme, kart hamillerinin, kart kullanımı nedeniyle ilave bir ödeme yapmalarını yasaklamaktadır.
Tüketiciden alınan ek ücret mevzuata aykırı!
Yapılan incelemede, tüketiciden alınan ek ücretin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. İl Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen kararda, Sinem Güngörler’in talebinin kabulüne ve 78 TL’nin iade edilmesine karar verildi. Ayrıca, kararın yerine getirilmemesi durumunda, 6502 sayılı Kanun’un 70. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, İcra ve İflas Kanunu’nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre uygulanacağı bildirildi.
Kararda, 2170407899 vergi kimlik numaralı Çağdaş Taşıt Muayene İstasyonları İşletim Anonim Şirketi’nin, kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde 81 TL tebligat ücretini GÖKALP VERGİ DAİRESİ’ne ödemesi gerektiği de belirtildi.
Taraflara Tüketici Mahkemesine itiraz etme hakkı tanındı!
Taraflara, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz etme hakkı tanındı. Bu süreç, tüketicilerin haklarının korunması ve benzer sorunların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Karar, kredi kartı ile yapılan ödemelerde tüketici haklarının korunması ve işyeri uygulamalarının mevzuata uygunluğunu denetleme açısından önemli bir örnek teşkil ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.