Anız yakmak toprağı öldürür

Anız yakmak toprağı öldürür
Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, anız yangınlarının önlenmesine ilişkin Tigris Haber’e açıklamada bulundu. 

Ali Abbas Yılmaz - Özel

Anız yakmanın cezası dekar başına 73,68 TL

TİGRİS HABER - Anız yangınlarıyla mücadelede 80 kişilik personelle çalışma yapıldığının belirtildiği açıklamada bin 767 anız yangını tutanağı tutulduğu ve 589 kişiye cezai işlem uygulandığı ifade edildi. Açıklamada, cezai işlemlere ilişkin dekar başına 73,68 TL idari para cezası uygulandığı belirtilerek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilen tutanaklara toplam 1.290.695 TL idari para cezası kesilmiştir. Anılan tarihlerde anız yangınları önlenmesi konusunda İlçe Müdürlüklerimizce 1.812 toplantı düzenlenmiş, 21.292 çiftçi katılmıştır” denildi.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü açıklamasında Diyarbakır’daki çiftçilere anız yakmamaları ve topraklarına zarar vermemeleri gerektiği uyarısı yapıldı.

Yakılan anızların toprağa ve çevreye zararlarına dikkat çekilen açıklamada çiftçilerin anız yangınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Anız yakma yasağı kurumlara tebliğ edildi

İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Anız yangınları konusu Mahalli Çevre Kurulu gündemine getirilerek Kurul üyelerine bilgilendirme yapılmış ve 18.06.2020 tarih ve 87 No’lu MÇK Kararı İle anız yakılması dair yasak kararı alınmıştır. MÇK Kararı; İlçe Müdürlüklerimiz aracılığıyla Muhtarlıklara ve Ziraat Odalarına gönderilmiştir. Anız yakılmasının yasaklanması, yangınların engellenmesi için kurum kuruluş ve üreticilerin yapması gereken iş ve işlemlerin tespit edilmesi, ilgili kesimlerin eğitilmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla 09.06.2020 tarih ve 2020/2 sayılı Valilik Tebliği hazırlanmıştır. Bu tebliğ; Muhtarlıklar, Kaymakamlıklar, Çiftçi Örgütleri, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma komutanlığı, Karayolları Müdürlükleri, Orman İşletme Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğüne gönderilmiştir” denildi.

1.767 tutanak tutuldu, 589 cezai işlem uygulandı

Anız yakan çiftçilere cezai işlem uygulandığına değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2009 -2020 yılları arasında anız yangınları önlenmesi çalışmaları kapsamında İl Müdürlüğümüzce toplam 1.767 tutanak tutulmuş, bunlardan kontrollü olan 589 adedi cezai işlem uygulanmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmiştir. İl Müdürlüğümüz, Emniyet ve Jandarma Komutanlığınca cezai müeyyide uygulanmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilen tutanaklara toplam 1.290.695 TL idari para cezası kesilmiştir. Anılan tarihlerde anız yangınları önlenmesi konusunda İlçe Müdürlüklerimizce 1.812 toplantı düzenlenmiş, 21.292 çiftçi katılmıştır.”

Anız yangınlarıyla mücadele kapsamında yapılan faaliyetler

Anız yangınlarına karşı çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve üreticilerde farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan faaliyetlere değinilen açıklamada, “İl Müdürlüğümüz 2020 yılı anız yangınlarının önleme çalışmaları kapsamında hazırlanan duyuru metni Valilik Basın Bürosu aracılığı ile yerel medyada ve İl Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanması sağlanmıştır. 17 İlçe Müdürlüğümüzce 2020 yılında 12.347 adet SMS çiftçilere gönderilmiştir. 186 broşür,  200 liflet,  356 çiftçi mektubu dağıtımı yapılmıştır. Çiftçilerden 2.834 taahhütname alınmıştır. 2020 yılında İlçe Müdürlüğü personellerince 91 toplantı düzenlenmiş, 726 çiftçi katılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

80 personelle anız yangınlarının önlenmesi için çalışılıyor

Açıklamada anız yangınları ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin ise şunlar ifade edildi: “Tüm İlçelerimizde Anız Yangınlarının Önlenmesi çalışmalarında kapsamında ekipler (80 personel) oluşturulmuştur. Bu ekipler anız yangınları ile mücadele kapsamında talep doğrultusunda kolluk kuvvetleri ve zabıta ile birlikte tespit çalışmalarına dahil olacaklardır. Ekiplerimiz hem eğitim ve yayım çalışmalarına başlamış, hem de saha denetimlerine çıkarak yanan alanlara ilişkin düzenlenen tutanaklar İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilmektedir.”

‘Anız yangın ihbarı için: 110 İtfaiye, 177 Orman, 155 Polis, 156 Jandarma aranacak’

Anız yakılmasına dekar başına 73,68 TL idari para cezası kesildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ve Valilik Tebliği ile anız yakılan alanların tespiti ve tutulan tutanakların cezai işlem için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmesi görevi İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Tarım Orman İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmektedir. Valilik Tebliği ile anız yakılması yasaklanmış olup, yakanlar hakkında dekar başına 73,68 TL idari para cezası uygulanacaktır. (Anız yakılan alan meskûn mahallere veya orman ya da sulak alanlara bitişik ise bu ceza beş kat artmaktadır). Anız yangın ihbarı için de 110 İtfaiye, 177 Orman, 155 Polis,   156 Jandarma aranacaktır” denildi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum