“Alışverişini yerelden yap”
OSB Başkanı Aziz Odabaşı,”Tüm halkımızı Diyarbakır’da üretim yapan markalara ve esnafımıza destek olmaya davet ediyoruz. Bu kentte kazanılan para burada kalmalıdır” dedi. Odabaşı, döviz kurundaki dalgalanmanın getirdiği ekonomik sıkıntılara karşı direnen OSB’deki sanayicilerin şu ana kadar işçi çıkarmadığına da dikkat çekerek yeni yatırımlarla 15 bin istihdama ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.
“Alışverişini yerelden yap Diyarbakır”
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından anlamlı bir kampanyaya imza atıldı. Dernek, yerel markaların güçlenmesi ve yerel esnafın desteklenmesini teşvik etmek amacıyla “Alış Verişi Yerelden Yap Diyarbakır” kampanyasını hazırladı.
Yönetim kurulu üyeleriyle beraber Tavacı Recep Usta’da verilen kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen OSB Başkanı Aziz Odabaşı, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda çok önemli ürünler üretildiğine dikkat çekerek, bu ürünlerin tanıtılmaya ve halkın desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.
“Kampanyayı geniş tabana yayacağız”
Bu kampanyayı önce Diyarbakır’a, sonra bölgeye, Türkiye’ye ve yurt dışına yayacaklarını belirten Odabaşı,”Amacımız kendi üretimimiz olan markalara sahip çıkılmasını sağlamak. Geniş çaplı bir kampanya süreci hazırladık. Kentimiz, esnafımız canlansın istiyoruz. Halkımızı, toplumun tüm bileşenlerini Diyarbakır’da üretim yapan markalara ve esnafımıza destek olmaya davet ediyoruz. Bu kentte kazanılan para burada kalmalıdır. Bunu sağlayabilirsek hep beraber kentimizin ekonomik alanda gelişmesini sağlamış oluruz” dedi.
“Hedefimiz 15 bin istihdama ulaşmak”
OSB’deki yatırımlar hakkında da bilgi veren Başkan Odabaşı,”22 tekstil fabrikası,9 çırçır fabrikası,24 plastik fabrikası,32 metal fabrikası,20 mermer fabrikası,11 elektrik fabrikası,28 inşaat ürünleri fabrikası,51 gıda fabrikası,29 ağaç ve mobilya fabrikası,10 araç üstü ekipman fabrikası ve 40 değişik alanlardaki fabrika mevcüt. Yapısal sorunlarımız, alt yapı sorunlarımız ve enerjiye yönelik sorunlarımız var. Bunları ilgili yerlerle görüşerek çözüyoruz. 5 yıl önce istihdam sayımız 3 bin iken şimdi 7 bine çıktı. Hedefimiz bu rakamı 15 bine çıkarmaktır.
“Yeni yatırımlar için talepler geliyor”
Bununla beraber yatırımlar da artacak. 4.etap için yer belirledik. İpek dokumacılığı arıtma tesisinin ihalesi yapıldı. Önemli yatırımlar için gelen talepler var. Yurt dışından ABD’den, Avrupa ve Asya ülkelerinden yatırım için ziyaret edenler oluyor. Yurt içinden de önemli sanayiciler ve iş adamlarının talepleri söz konusudur. Diyarbakır 6. teşvik bölgesinde, bunun avantajları var ve insanlar değerlendirmek istiyor. Bizler de yatırımların, yatırımcıların önünü açmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
“Hükümetin açıkladığı yeni programa göre tedbir alacağız”
Hükümetin açıkladığı yeni ekonomik programa da değinen Odabaşı, programı inceledikten sonra gerekli tedbirleri alacaklarını ifade etti. Odabaşı,”Yeni program daha çok kamu tasarruflarını öngörüyor. Tabi bundan özel sektör yatırımları da etkilenecek. İnceledikten sonra planlamamızı yapacağız. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yatırımcılarımız şu ana kadar krize rağmen işçi çıkarmadı, buna karşı direniyorlar ama bu iş nereye kadar gidecek kestiremiyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmadan bizler de etkilendik ama daha önceki krizlerden dolayı dayanıklı olduğumuz için daha az etkilendik. Bu sıkıntılı süreci başarıyla atlatmak için çabalarımız devam edecek. Bankalar maalesef yatırımcılara engel çıkarıyor. Açık olan krediler onaylanmıyor, yeni krediler verilmiyor. Bu işi çözmek için TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da devrede, bankalar birliği ile görüşme yapılacak” ifadelerini kullandı.
“OSB’nin itfaiye ve güvenlik sorununu çözüyoruz”
OSB’nin 20 yıllık itfaiye sorununu çözdüklerinin altını çizen Odabaşı, ilk etapta 5 itfaiye erinin çalışmaya başladığını, OSB içindeki olası yangınlara müdahale edildiğini ifade ederek zamanla itfaiye merkezini daha donanımlı hale getireceklerini dile getirdi. Odabaşı, çevre duvarı ve güvenlik alanları yaparak OSB’yı güvenli hale getirdiklerini de kaydetti.
“Irak’a sattığımız ürünlerin parasını alamıyoruz”
Irak Kürt Bölgesi ile Türkiye arasında yaşanan referandum krizinden ticari olarak olumsuz yönde etkilendiklerini belirten Odabaşı,”Araç üstü ekipman ticaretimiz tamamen durdu. Referandumdan sonra yaşanan siyasi krizden dolayı ilişkilerde sorun olunca bundan çok etkilendik. Daha önce 3 milyon olan ticaret hacmimiz 1 milyonun altına düştü. Tabi bir de işin Irak Kürt Bölgesi’ndeki ekonomik krizle ilgili olan tarafı var. Bundan dolayı sattığımız ürünlerin parasını alamıyoruz. Bu bizi ciddi anlamda etkiliyor.
“Kasım ayında Irak’a gideceğiz”
Irak Kürt Bölgesi, daha çok İran’la ticaret yapıyor,bu referandumdan sonra bir hayli arttı. Kalite olarak bizim ürünlerimiz daha iyi ama İran ucuz verdiği için İran’ın ürünlerini tercih ediyorlar. İran bu konuda daha avantajlı. Kasım ayında Diyarbakır’daki STK’lar olarak fuar nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesi’ne gideceğiz, orada görüşmeler yapacağız. İlişkilerin eski haline dönmesi en çok Diyarbakır ve bölgeye ticari, ekonomik anlamda olumlu yönde etki yapacaktır” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.