Ailenin Güçlenmesine Öncelik, Kadının Güçlenmesine İhmal
Betül Nergiz SUNAR
TİGRİS HABER - Bütçenin dağılımına bakıldığında, önceliğin ailenin güçlendirilmesine verildiği görülüyor. Ailenin korunması ve güçlendirilmesi programına 11 milyar 904 milyon lira ayrılırken kadının güçlenmesi programına sadece 2 milyar 900 milyon lira ayrıldı. Bu, toplam bütçenin sadece yüzde 0.87'sine tekabül ediyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, kadına yönelik aile içi şiddet araştırmasının üçüncüsünü 2024 yılının ilk yarısında yapacaklarını ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Dördüncü Ulusal Eylem Planı'nı bu hafta sonu kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurmuştu.
Ancak, bu açıklamalar, kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yeterli bulunmadı. Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "Gerçeklerin kanla yazıldığı bir memlekette olduğumuzu buradan hatırlatmak isterim. 2023 yılının ilk 10 ayında 350 kadın, erkekler tarafından katledildi. Kadınları korumayan iktidarınız resmi bir veri bile tutmuyor. Türkiye, yüzde 38 oranla kadınların en fazla şiddete maruz kaldığı OECD ülkesi olarak birinci sırada. Şiddet sarmalındaki kadınlar hukuki yollara başvurabilmek için, barınabilecek yer için, çocuklarının canları, sağlıkları, eğitim hakları için mücadele ediyorlar ama bütçenizde bağımsız, eşit yurttaşlar olarak kadınlara asla yer vermiyorsunuz" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) de bütçenin sosyal hizmetten, emekçiden ve toplumsal cinsiyetten uzak olduğunu. SES, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ayrılan bütçede kadının sadece adı var kendisi yoktur. İktidar tarafından farklı toplumsal kesimlerin seslerini duymaktan, katılımcılıktan, şeffaflıktan, hesap verilebilirlikten uzak biçimde hazırlanan daha önceki bütçe tekliflerinde olduğu gibi 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde de asıl öncelik kadınların güçlendirilmesine değil ailenin güçlendirilmesine verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Bütçenin kadına yönelik şiddetle mücadeleye etkisi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin kadına yönelik şiddetle mücadeleye etkisi konusunda farklı görüşler mevcut.
Bazı uzmanlar, bütçenin kadına yönelik şiddetle mücadeleye yeterli olmadığını ve şiddet sarmalında olan kadınların ihtiyaç duyduğu hizmetleri karşılayamayacağını belirtiyor. Bu uzmanlara göre, bütçenin öncelikle kadına yönelik şiddetle mücadele hizmetlerine ayrılması ve bu hizmetlerin nitelikli bir şekilde sunulması gerekiyor.
Diğer uzmanlar ise bütçenin kadına yönelik şiddetle mücadeleye olumlu katkı sağlayacağını savunuyor. Bu uzmanlara göre, bütçeyle birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması için yeni projeler hayata geçirilecek.
Bütçenin kadına yönelik şiddetle mücadeleye etkisini tam olarak değerlendirmek için bütçenin nasıl kullanılacağına dair detayların açıklanması gerekiyor. Bütçenin kadına yönelik şiddetle mücadele hizmetlerine ayrılacak kısmının oranı ve bu hizmetlerin nasıl sunulacağı gibi detaylar, bütçenin etkisini belirleyecek önemli unsurlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.