Ahlat'ın, UNESCO’da asıl listeye alınmamasına tepki
BİTLİS’in Ahlat İlçe Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, UNESCO geçici listesinde yer alan "Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları"nın asıl listeye alınmamasına tepki gösterdi. Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde önemli bir kültür merkezi olan, hanları, hamamları, kümbetleri ve camilerinin yanı sıra dünyanın en büyük İslam mezarlığını bünyesinde barındıran Bitlis'in Ahlat ilçesi, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülüyor. Bir süre önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesi altına aldığı ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından geçici dünya mirası listesine alınan ilçe, halen asıl listeye girmeyi hedefliyor.
Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, "Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları"nın UNESCO dünya mirası asıl listesine girmeyi hak ettiğini belirtti. Halen geçici aday listesinde bulunan ilçede birkaç yıldan bu yana gerekli çalışmaların başlatıldığını vurgulayan Çoban, özellikle dünya mirası kabul edilen Selçuklu mezarlığındaki abidelerin çevre düzenlemesi ve restorasyonunun yapıldığını söyledi.
İlçede yeni müze ve karşılama merkezinin faaliyete geçmesinin ilçenin tanıtımına büyük katkı sunduğuna değinen Çoban, çalışmaları hayata geçiren Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti. Çoban, tüm bu yapılanlara karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Ahlat'tan sorumlu olan UNESCO dünya mirasına hazırlık çalışmasını yürüten daire başkanlığının hiçbir adım atmadığını ileri sürerek, daire başkanlığının ilçeye karşı olumsuz bir tavır içinde olduğunu iddia etti.
“3 yıldır hiçbir çalışma yapılmadı”
Ahlat'ın, dünya mirası asıl listesine alınması amacıyla yaklaşık 3 yıldan bu yana hiçbir çalışma yapılmadığını savunan Çoban, şöyle konuştu:
"Ahlat'a karşı bir husumetin varlığından söz etmemiz mümkün. Bu husumetin ne olduğunu hala keşfetmiş değilim. Biz, 2011 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının UNESCO adayları veya geçici aday adayları için hazırlık yapan daire başkanlığıyla irtibatımızı kaybetmiş durumdayız. Muhataplarımız burayla ilgilenmekten ziyade başka yerlerle ilgilenmeyi tercih ediyorlar. Konu Türk-İslam sanat eserleri olunca yaklaşımda bir anormallik hissediyoruz. Ahlat Türkiye'nin tapu senedi hükmündedir. Buraya kayıtsız kalmanın, kimin, hangi amaçla yürüttüğü bir proje bilmiyorum. Ama bizim de buna karşı duyarsız kalmayacağımızı bilmelerini istiyorum."
Çoban, Türk-İslam sentezinin en güzel örneklerinin sergilendiği ilçeye kayıtsız kalmanın kasıtlı bir durum olduğunu öne sürerek, "Doğrusunu söylemek gerekirse burada çalışma yapanların süratle Ahlat'a intikallerini yeniden talep ediyoruz, aksi halde bu konuyu hukuki anlamda her yere taşıyacağımı belirtmek istiyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının farklı bölümleri ile ilçe olarak 5 yıldan bu yana hazırlık yaptıklarını anlatan Çoban, asıl listeye alınmama konusunda kendilerinden kaynaklı bir durum varsa da bunun taraflara bildirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çoban, önemli bir destinasyon merkezi olan Ahlat'ın, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önemsendiğini bildirerek, ilgili birimlerin Ahlat'ta kayıtsız kalmamasını ve gerekli çalışmaları yapmasını sözlerine ekledi. (aa)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.