ABD’nin teşvik paketinden sonra Türkiye 2 ay uzattı

ABD’nin teşvik paketinden sonra Türkiye 2 ay uzattı
ABD’nin 1,9 trilyon dolarlık teşvik yardım paketi senatodan geçti. Dünya piyasaları için önemli olan bu durumu nasıl değerlendirmek gerekir?

TİGRİS HABER - ABD’nin 1,9 trilyon dolarlık teşvik yardım paketi senatodan geçti. Dünya piyasaları için önemli olan bu durumu nasıl değerlendirmek gerekir. Bu durum dünyadaki ekonomik istikrarı hangi yönde etkiler, Ortadoğu ve Türkiye’deki yansımaları nasıl olur? Bitcoin ve altın konusunda dünyadaki gelişmelerin nasıl olacağına dair, merak edilen sorulara gazetemizin ekonomi yazarları Selcan Gölcü ve Adil Kılıçaslan açıklık getirdi.

Yazarlarımız, teşvik ve yardım paketinin senatodan geçmesi ile birlikte Türkiye hangi konuda refleks gösterdiğini de değerlendirdi. Selcan Gölcü, bu konuda şunları söyledi; İşten Çıkarma Yasağı ve nakdi ücret destekleri son olarak 17 Marta uzatılmışken ABD’de teşvik paketinin açıklanmasından sonra Türkiye de hemen bu tarihi 2 ay daha uzattı… İstihdamı korumak için… Buna benzer gelişmeleri yakın tarihte görebiliriz.” Okurlarımızı yazarlarımızın değerlendirmeleri ile baş başa bırakıyoruz.

ABD’nin teşvik paketi senatodan geçti. Bununla ilgili öncelikle ne söyleyebiliriz?

Sercan Gölcü: ABD’nin 1,9 trilyon dolarlık teşvik yardım paketi senatodan geçti. Altın yatırımcılar için çok önemli bir gelişme… Beklentinizi hemen yükseltmeyelim… Teşvik paketi geçse de bunun piyasalara yansıması haftalar, aylar sürer. Bir anda altın yükselecek gibi ümitlere kapılmayalım… Ayrıca her şey bitmedi… O kadar kolay olmuyor… Bazı değişiklikler yapıldı… Ayrıca ufak tefek değişiklik te olsa tekrar temsilciler meclisine gidecek ve tekrar bunu onaylaması gerekecek…

Adil Kılıçaslan:

ABD kimin gücüyle kurulduğunu biliyor. Halkın ticaretle uğraşmasına gerek yok. Zaten her vatandaş Yıllık Gelir Beyannamesi verip gelirinin vergisini ödüyor. ABD’de en büyük ceza vergi cezası. Mafya lid erleri karanlık işlerden değil vergi yüzünden hapse giriyorlar.

Bu paket halkın devlete olan güvenini, dünyanın ABD’ye bakışını, borçlu ülkelerin halkının imrenmesini sağlıyor. Amerika halkı çalıştıkça kazanacağını, devletin sekte vurmayacağını biliyor.

ABD’nin teşvik paketinde neler bulunuyor?

Sercan Gölcü:1,9 trilyon dolar rakam gerçekten çok büyük bir rakam… ABD’nin bugüne kadar bastığı en büyük rakam… Hane halkına yardımlar, işsizler için destekler, kira destekleri, düşük ve orta ölçekli firmalara vergi indirimleri, ek yardımların süresi uzatılacak, istihdam kapsamı genişletilecek vs. gibi konular yer alıyor…

Adil Kılıçaslan:Hani bir atasözümüz var ya: Ne ekersen onu biçersin.” Bu söz ABD kültürünün ana felsefesi. Yeni bir hükümet halka böyle jest yapacak ki, büyük değişikliklerde halk da yanında dursun. ABD’nin dünya halklarına reklamı olacak ki herkes sempatiyle baksın.

Teşvik paketinde, salgın sırasında işlerini kaybeden Amerikalılar için eyalet yardımları dışında 29 Ağustos'a kadar haftada 400 dolar federal işsizlik yardımı gören versiyonunu geçen hafta kabul etmişti.Üstüne çoğu Amerikalı ’ya 1400’er dolar tek seferlik nakit ödeme. Krizde işlerinden olan 9,5 milyon kişi için haftalık 300 dolarlık uzatılmış işsizlik yardımlarını ve salgın nedeniyle bütçelerinde delik açılan eyalet ve yerel yönetimlere 350 milyar dolarlık destek bulunuyor. Bu teşvik paketiyle hem işsizliğin azalmasını, ekonominin canlanmasını, vergi tahsilatının artışını sağlayacaklar. Yani bir taşla 3 kuş vuracaklar.

Peki teşvik paketinin altın fiyatlarına yansıması nasıl olacak?

Sercan Gölcü:Geçen sene Ocak ayından bugüne kadar değerlendirdiğimizde Dünyada merkez bankaların fiziki altın alımlarında %60 gibi bir gerileme var. Yani merkez bankaları iyi bir altın stoku yapmıştı, iyi bir alım vardı. Fiziki Altın merkez bankaları tarafından şimdilerde pek alınmadı. Ayrıca mücevhere, takılara, altına ilgi azaldı. Özellikle Çin ve Hindistan’da talep çok azaldı.  Ve yatırımcının da ilgisi azaldı. Yatırımcının parası Bitcoine gidiyor. Ayrıca bitcoinin altından iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünen yatırımcılar ve devasa bankalar var. Dolara karşı hep altın yatırımı yapanlar, şimdi de altına karşı Bitcoine yatırım yapanlar oldu. Ben bitcoin konusunda temkinli ve tarafsız davranıyorum. Teşvik paketini bu yüzden olumlu bir senaryo izleyeceğini tahmin ediyorum. Tabi burada Amerikan Tahvil faizlerini takip etmemiz gerekecek. Teşvik paketinin ardından emtia alımları artabilir… Altın fiyatları özellikle ons fiyatlarında hareketlilik gözleneceğini umuyorum.. 8 Mart 2021 sabahında olduğu gibi…Aşağı düşer gibi düşünmeyelim yukarı çıkmaya devam eder gibi düşünelim…

Adil Kılıçaslan:

Altın fiyatlarında değil de petrol, metal, enerji fiyatlarında artış olacak. Tabi bu artış bir haftada değil temmuzdan sonra olacak. Çünkü bu teşviklerle ABD üretici şirketler ucuz fiyattan hammaddeleri toplayacak. Fiyatlar artmaya başlayınca diğer ülke üreticileri zorlanacağı için parsayı ABD şirketleri toplayacak. Bırakılır mı böyle bir sistem. Hem ucuza hammadde al, hem ürünün seçkin olsun, hem dolar bazında fiyat değiştirmesen de yabancı ülkenin değeri düşen arasıyla o ülkeden en iyi şartlarla her istediğini al. Altın göz boyama aracı. Zaten dünyada altın madenci şirketlerinin ortalama yüzde 25’i ABD’nin. Her hâlükârda bu teşvik maliyeti bizden.

Teşvik paketi dünya ekonomisinde olumlu bir gelişme sağlar mı?

Sercan Gölcü: Bu bir deneme yanılmadır aslında… Amerikan tahvil faizlerini deneyeceklerdir faizler artacak bu tabii ki sürdürülebilir bir şey değildir. Çünkü ekonomiyi düzeltmek için bu paket çıkmaktadır. Yani faizi artırırsanız ekonomi nasıl düzelecek… Belki borsalar bir anda dip yapar emtia alımları düşer…Bilemiyoruz… Bu yüzden sürdürülebilir bir çözüm değildir diyoruz… Bir anda olumlu yansımalarını da görebiliriz. Veya başka bir ekonomi modeli ile daha farklı olur bu süreç…

Ayrıca şunu da unutmayalım. İşten Çıkarma Yasağı ve nakdi ücret destekleri son olarak 17 Marta uzatılmışken ABD’de teşvik paketinin açıklanmasından sonra Türkiye de hemen bu tarihi 2 ay daha uzattı… İstihdamı korumak için… Buna benzer gelişmeleri yakın tarihte görebiliriz..

Adil Kılıçaslan: Üretimi entegre olduktan sonra bir önceki soruda söylediğim gibi metal, petrol, hammaddeyi ucuza aldıktan sonra faiz yükselse ne olur? Örnek vereyim Antep’ten İstanbul’a gidip ucuz malzeme alacak Suudi Arabistan’a kârlı fiyata satacaksın.

İstanbul’da esnaf sıkışmış piyasanın en ucuz fiyatıyla satmak istiyor, daha fazla ama hadi yüzde 10 indirimli mal satıyor diyelim. Eğer piyasanın hâkimi sensen herşeyi sen yönetiyorsan faiz, borsa ne işe yarar.

Zaten sattığın üründe yüzde 10 satış kârın var, üstüne aldığın hammaddeden de yüzde 10 kâr ettin.Tanıdıklardan yüzde 1 faizle borç alsan bu ticaret kime yarar.

ABD’yi korkutan ülke Çin. O yüzden diğer ülkelere beni sevin politikası uyguluyor. Fakat her şeye he demeden, sana yardım ederim ama ……şunları da benim için yap diyor.

Ülkemizin yöneticileri de ABD’nin uygulamalarından kopya çekiyor. Bilmiyorlar ki sadece teşvik paketi değil, kur değerleri, faiz değerleri, enflasyon değerleri, ihracat artışı da ABD’nin teşviklerinin başarısı ve yeterliliğinde önemli başrol oyuncuları. Bir tek değişken değişince formül çözülmüyor. Enflasyonu unutmayın ülke yöneticileri. (Haber Merkezi)

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum