500 YILLIK KURŞUNLU CAMİSİ YANDI

500 YILLIK KURŞUNLU CAMİSİ YANDI
Diyarbakır Sur ilçesindeki sokak çatışmalarında daha önce kurşunların hedefi olan Kurşunlu Camisinde yangın çıktı. Can güvenliği nedeniyle itfaiye ekipleri müdahale edemeyince 16. yüzyılda kalan ibadethane kül oldu.

Diyarbakır Sur İlçesinde, PKK'nin şehir yapılanması YDG-H üyelerin açtığı hendek ve bomba tuzaklı barikatların temizlenmesi için 6 Mahalle, 1 sokak ve Dağkapı meydanında ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardında başlatılan operasyon 7'nci güne girdi.

KURŞUNLU CAMİSİ YANDI

Sur'daki çatışmalar Fatih Paşa mahallesindeki Kurşunlu Cami civarı ve Hasırlı Mahallesinde yoğunlaştı. Kurşunlu camisini karargah olarak kullanan PKK'liler ve güvenlik güçleri arasında sabah saatlerinde çıkan çatışmada camide yangın çıktı. Alınan bilgiye göre, saat 10:00'da çıkan yangın kısa sürede büyüdü. 155 Polis imdat, yangın ile ilgili Büyükşehir Belediyesi itfaiye Müdürlüğüne ihbarda bulundu. Ancak bölgeye yaklaşan itfaiye ekipleri can güvenliği nedeniyle yangına müdahalede bulunamadı. Kısa sürede büyüyen yangın caminin tümünü kapsadı.  Tarihi caminin büyük oranda zarar gördüğü öğrenildi. Camideki Kur'an i kerim ve bazı kitapların da yandığı belirtildi.

Daha önce de tahrip olmuştu

1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle 'Kurşunlu' diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri cami, 2 yıl önce Vakıflar Genele Müdürlüğü tarafından restorasyon işlemi yapılmıştı. Daha önceki çatışmalarda roketatar ve kurşunların hedefi olan cami büyük hasar gördüğünden ötürü Müftülük geçici olarak ibadete kapatmıştı.

7 PKK'li öldürüldü

Polis ve jandarma özel harekât timleri ile PKK'liler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Tarihi ilçede bomba ve silah sesleri yankılanıyor. 1 Polisin şehit olduğu, 10 polisin yaralandığı operasyonda şimdiye kadar 7 örgüt mensubunun yaşamını yitirdiği belirtildi.

Köpekler de mahsur kaldı

Öte yandan çatışmalardan kaçan vatandaşlar göç etmeye devam ediyor. Bir vatandaş evde mahsur kalan köpeklerini özel izinle çıkardı. Sur çevresinde güvenlik önlemi alan polislerin kum torbaları yerleştirmeleri ise dikkat çekti.

Haber: İlyas AKENGİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.