1100 Doktor Güvenlik Soruşturmasına Takıldı.
1100 Doktor Güvenlik Soruşturmasına Takıldı.
OHAL döneminde tıp fakültesini bitirip iki yıllık zorunlu hizmete başlayabilmek için hakkında yürütülen güvenlik soruşturması henüz sonuçlanmayan 1100 doktor henüz mesleğe başlayamadı.
29 Ekim 2016'da çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 657 Sayılı Devlet Memuru yasasına ek yapıldı ve devlet memurluğuna alınacaklar için "güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılmış olması" koşuluna yer verildi. Binlerce memur gibi geçtiğimiz Haziran/Temmuz aylarında mezun olan yaklaşık 1100 hekim, 6 aydır haklarındaki güvenlik soruşturmasının tamamlanmasını ve kamu personeli olarak çalışmalarına engel olup olmadığının açıklanmasını bekliyor. Normalde tıp fakültesinden mezun olan doktorlar en fazla iki ay içerinde atanabiliyordu.OHAL’de atanamayan 1100 doktor beklemede: ‘Süreç uzarsa intiharlar başlayabilir’ yorumları yapılıyor.
BBC’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre; Konuyla ilgili olarak BBC’ye yazılı açıklamada bulunan Sağlık Bakanlığı gecikmelerin güvenlik soruşturmalarından kaynaklandığını söylüyor. Ancak yeni mezun olan doktorlar kendilerinden önce mezun olan meslektaşlarının da güvenlik soruşturmalarına tabi tutulup sürecin uzayacağından endişeleniyorlar.
Henüz mesleğe başlamadıkları için haberde isimlerinin gizli tutulmasını isteyen doktorlar yaşadıklarını anlatmaya başlıyor. Atama bekleme süreçlerinde boş durmadıklarını ve aileye katkı yapmak için çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Ancak bu süreç onlar için hiçte güzel anılar bırakmamış gibi görünüyor. Bir yandan çalışmak zorunda kalan doktorlar diğer yandan mahalle baskısı ile mücadele etmek zorunda kalmışlar.
İsimsiz Doktorların anlatımlarıyla OHAL’de atama beklemek
"Bekleme sürecinde annem rahatsızlandı ve kalp ameliyatına alındı. Uzun süre yoğun bakımda, az kalsın kaybediyorduk. Annemi acil durumundan dolayı özel bir hastaneye yatırmak zorunda kaldım. Ancak bunun için paraya ihtiyacım vardı. Bu yüzden çalışmak zorunda kaldım. Parasızlıktan dolayı kontrole götüremiyordum. Bu yüzden bir eczanede iş başvurusu yaptım. Biz doktor çalıştırmaktan utanırız dediler ve işe almadılar. O yüzden market kasiyerliği, garsonluk gibi işlere bakıyorum.”
"Kendimi çok kötü hissediyorum çünkü ben yıllardır annem için okudum. Mezun olunca doktorların hemen atanacağını bildiğimden doktor olmak istedim, aileme maddi olarak hemen yardım edebilmek için. Yıllarca zaten maddi zorluklar içinde yaşadık. Ben artık rüyamda bile kendimi suçluymuşum gibi görüyorum"
"Bunca yıl okumuş ve 28 yaşına gelmiş bir insan olarak ailemizi geçindirmemiz gerekiyor. Şu an hamallık yapmam gerekse gidip hamallık yapacağım, borç içindeyim. İnanın ben dahil birçok arkadaşımız depresyonda. Süreç biraz daha uzarsa intihar vakalarının başlayacağına inanıyorum. Altı aydır evden dışarı, insan içine çıkamıyoruz."
'Nişanlının tıpı bitirdiğine emin misin?'
"Ekonomik olarak ailece çok kötü bir durumdayız. Ben tıp fakültesini bitirdikten sonra babam emekli oldu. Benim hemen atacağımı düşündüğümüz için kendisi artık çalışmayacaktı. Şimdi babam tekrar çalışmaya başlamak zorunda kaldı. Şimdi 65 yaşındaki babam İstanbul'da bir inşaatta amelelik yapıyor.
Tebligatım gelmeyince ben bir işte çalışmayı düşündüm ama vazgeçtik. Çevredekilerin Doktor olmuş hala başka işte çalışıyor, acaba bize yalan mı söylüyor. Nitekim nişanlımın ailesi, 'Tıp bitirdiğine emin misin, seni kandırıyor olmasın?'
"Acaba bizim atanan arkadaşlarımızdan ne eksiğimiz var, bunu henüz bilmiyoruz. Herhangi resmi bir açıklama alamıyoruz. Neden şüpheli olduğumuzu merak ediyoruz. Kimisi FETÖ'cü, kimisi PKK'lı diyor bizim için."
'Bana garson doktor lakabını takmışlardı”
"Çoğumuz zaten zorlu geçen tıp fakültesi geçmişimizden ötürü depresyona meyilli olabiliyoruz. Benim anksiyete rahatsızlığım bu dönemde baya rahatsız etti ve 'Tebligat hiç gelmeyecek' endişesiyle iyice rahatsızlandım. En sonunda evde duramaz hale gelip garsonluk yapmaya başladım. 3 ay kadar çalıştığım yerde 'doktor garson' diye epey muhabbet konusu oldum."
Doktorlar, aynı dönemde mezun olanların güvenlik soruşturmalarının peyderpey sonuca varmasının, atanamayanlar açısından hak kaybına yol açtığını anlatıyor. Soruşturmayı geçemeyen Doktorlar özel hastanede çalışamamaları ise ayrı bir korku kendileri için.
(Tigris Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.