10 bin ağaç Meclis gündeminde

10 bin ağaç Meclis gündeminde
BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Dicle Üniversitesi yönetiminin 10 bin ağacı kesme kararını Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi yönetimi, üniversite kampus alanının güneydoğusunda yer alan yaklaşık 60 bin m2’lik çam ormanı alanında yangın riskini azaltıp müdahale olanağı yaratmak için Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü izni ile 10 bin adet ağacın kesilip sahanın kamuya açık mesire alanına dönüştürülmesi kararı aldı. Dicle Üniversitesi yönetiminin aldığı karara ilişkin BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na üç ayrı soru önergesi verdi.

Aydoğan, soru önergelerinde söz konusu bakanlar ve Başbakan’ın konuya ilişkin şu sorulara yanıt vermesini istedi: “Diyarbakır’da yer alan ve 30 Ocak tarihinde ihaleye çıkarılacak olan kent ormanı arazisinin imara açılmasına ilişkin verilen merkezi karar ileri demokrasi ölçütleriyle ne kadar bağdaşmaktadır? Diyarbakır’da imara açılan kent ormanı arazisinde sökülmesi planlanan ağaç sayısı nedir? Bakanlığınızca 10000 adet ağacın kesilmesine ilişkin verilmiş bir karar bulunmakta mıdır? Bakanlığınızca 10000 adet ağaç kesimi için verilen karar hangi kamu yararı gözetilerek verilmiştir? Ağaç kesimleri, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden biri olan o Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ve Ramsar Sözleşmesiyle ters düşmemekte midir? Akademik bir kurum olan Dicle Üniversitesi alanın fayda ve risk analizini ilgili birim ve uzmanlarla yapmış mıdır? Üniversite bataklığı kurutma kararı alırken ilgili akademik birimlerden görüş istemiş midir? Üniversitede kurutulmak istenen bataklık ve florasının yangın riski oluşturduğuna yönelik bilimsel bir raporu var mıdır? Dicle Üniversitesi kesilen ağaçlarla ilgili mahalli idarelerle görüş alışverişinde bulunmuş mudur?” 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.