1 Ocak’tan itibaren tüm meslekler için yeni vergi sistemi geliyor

1 Ocak’tan itibaren tüm meslekler için yeni vergi sistemi geliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin günlük hasılatlarını inceleyerek ortalama günlük, aylık ve yıllık hasılat rakamlarını belirleyecek yeni düzenlemeleri duyurdu.

TİGRİS HABER - Bu uygulama, kuyumculardan turizm amaçlı su sporları faaliyetlerine kadar birçok sektörü kapsıyor. Mükelleflerin beyan ettikleri gelir ile gerçek hasılatları arasında %20'lik bir fark olması durumunda, izahat vermeye davet edilecekler.

Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayınlandı

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326), Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeyle birlikte hizmet erbabına, bazı koşulları yerine getirmesi kaydıyla ücret istisnası sağlanacak. Yapılan sözleşmeler çerçevesinde, belirli bir süre işverene bağlı çalışılması ve belirlenen performans kriterlerinin sağlanması halinde, hizmet erbabına işverenin veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satın alma hakkı verilebilecek.

Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğine sahip işverenler, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin belirli bir kısmını gelir vergisinden istisna tutabilecek. Bu istisnanın, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre farklı oranlarda uygulanması öngörülüyor.

İstisnadan Yararlanma Şartları

  • Şirketin "teknogirişim şirketi" niteliğine sahip olması,
  • Verilen pay senetlerinin, hizmet erbabının o yıldaki brüt ücret tutarını aşmaması,
  • Pay senetlerinin verilme tarihinin içinde bulunduğu dönemde uygulanması gerekecek.

Hizmet erbabı tarafından edinilen pay senetlerinin, iktisap tarihinden itibaren 3 yıl içinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı, 4-6 yıl içinde elden çıkarılması durumunda %75'i, 7-10 yıl içinde elden çıkarılması halinde ise %25'i vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle işverenden tahsil edilecek.

Hasılat Tespiti ve İzahat Süreci

Tebliğle birlikte, ticari veya serbest meslek faaliyetleri olan mükelleflerin gerçek hasılatlarının tespitine yönelik bir vergi güvenlik müessesi oluşturuluyor. Mükelleflerin günlük hasılat tutarları, ayda en az 3, yılda en az 12 yoklama ile tespit edilecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, kurumlar vergisi mükelleflerine de uygulanacak.

Günlük hasılat tutarlarının tespitinde, yoklama yapılan günlerin toplamı, yoklama yapılan gün sayısına bölünerek "günlük ortalama hasılat" hesaplanacak. Bu tutar, ilgili ayda çalışılan gün sayısıyla çarpılarak aylık hasılat belirlenecek.

Yoklama sonucunda belirlenen hasılat tutarları, mükelleflerin beyan ettikleriyle karşılaştırılacak ve %20'den fazla bir fark olduğunda mükellefler izaha davet edilecek.

Risk Analizleri ile Mükellef Belirleme

Yoklama yapılacak mükellefler, sistem kayıtları ve beyan edilen gelir ile harcamalar arasındaki uyumsuzluklar gibi kriterler dikkate alınarak risk analizleriyle belirlenecek. Günlük hasılat tutarlarının tespitinde, mükelleflerin faaliyet niteliği, sezonluk çalışmaları ve çalışma günleri gibi unsurlar göz önünde bulundurulacak.

Hizmet Sektörleri Kapsamda

Yeni düzenleme, restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonları, diş hekimleri, kuaförler ve turizm amaçlı su sporları faaliyetleri gerçekleştirenler gibi birçok sektörü kapsıyor. Bu sektördeki mükelleflerin hasılat tespitlerine yönelik ayrıntılı örnekler de tebliğde yer aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.